понеділок, 23 вересня 2013 05:45

Кабелі монтують під стелею

Електрик 27-річний Ігор Кривошей говорить, що замінювати проводку треба у кожній старій квартирі.

— Сьогодні в людей купа приладів і кожному треба окрема розетка, кабель має витримувати навантаження. Для одного лише робочого місця необхідно одночасно шість розеток: для системного блока комп'ютера, монітора, принтера, сканера, динаміків, настільної лампи. У старих квартирах стільки нема, тому люди тягнуть по кімнатах переноски з трійниками, блоками розеток. Так навантажувати не можна. Згорять або проводи, або загальний щиток.

Скільки необхідно розеток у сучасній трикімнатній квартирі, де живуть четверо?

— Їх ставлять із запасом. На кухні треба до 15 розеток: дві над столом — для радіо чи магнітофона, одну — на електровитяжку, чотири-п'ять над робочою зоною — для електроплити, духовки, мікрохвильовки, кавоварки, кухонного комбайна, міксера, чайника, парочку — для холодильника і кондиціонера. У кожній кімнаті — до 15 розеток. Чотири-п'ять — біля телевізора: для телевізора, тюнера, динаміків, п'ять-шість — біля комп'ютера, парочку над диваном для світильників-бра, парочку — для пилососа та праски. У ванній достатньо чотирьох: для підсвітки дзеркала, рушникосушарки, пральної машинки і фена.

Як вирахувати потужність дротів?

— Найкращий провід — із січенням 2,5 квадратних міліметра, він витримує побутове навантаження. Але перед вкладанням проводів треба знати навантаження. Електрики його розрахують. Їм треба лише перелічити ваші електроприлади.

На кабелях можна заощадити?

— За допомогою розподільчих коробок. Щоб не тягнути його від щитка окремо до кожної розетки і вимикача, під стелею ставлять коробку. Від щитка до коробки іде один кабель, а від неї — до кожної розетки. Найкраще прокладати дроти під стелею, а не в стінах. Тоді для них не треба бити канали. Але є недолік — якщо зверху вас затоплять, то кабелі намокнуть.

Які дроти використовувати?

— Мідні витримують більше навантаження, служать довше. Алюмінієві дешевші, але не такі надійні, ледь не щомісяця треба підтягувати контакти на щитку. Алюмінієві з мідними не можна з'єднувати безпосередньо. Ці метали не уживаються, алюміній вкривається зеленим нальотом. Недавно дзвонять клієнти: пропав контакт. Виїжджаю, а у квартирі новий ремонт, євророзетки, а проводка стара, господар лише наростив дроти, до старих алюмінієвих докрутив мідні. На стиках вони окислилися, контакт пропав. Алюміній з міддю з'єднують через латунний клемнік — спеціальний затискач.

Як зекономити на заміні проводки?

— Канави для прокладки дротів можна робити у стінах самому. Електрики вважають це брудною роботою, за метр правлять до 30 гривень. Канавки треба робити строго по вертикалі — від розподільчої коробки до розетки. Якось одні кулібіни поклали дріт навскіс стіни. Хазяйка вирішила повісити картину, гвіздком перебила кабель. Помилка обійшлася у 3 тисячі гривень.

Зараз ви читаєте новину «Кабелі монтують під стелею». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути