понеділок, 23 березня 2020 07:46

Гумову бруківку вкладають на бетонну основу

Автор: KVART.COM.UA
  Гумовою бруківкою вистеляють дитячі й спортивні майданчики. На неї можна падати без ризику травмуватися. Поглинає шум від м’яча, дощу і граду
Гумовою бруківкою вистеляють дитячі й спортивні майданчики. На неї можна падати без ризику травмуватися. Поглинає шум від м’яча, дощу і граду

— Тільки переїхали в нове подвір'я, задумався, чим його застелити, — розповідає 43-річний Дмитро Цушко з міста Кам'янка-Бузька Львівської області. — Старе було покрите бетонною бруківкою на піщаній подушці.

Традиційна бруківка чоловіка не влаштовувала.

— Крізь неї постійно проростали бур'яни, — каже. — У дощ чи сніг плитка ставала слизькою, легко посковзнутися. Маю трьох дітей. Вони постійно падали, ходили в синяках із обдертими колінами. Шумоізоляції немає. Як малі грали в м'яча, то аж голова гуділа від постійного гупання. Якщо падає щось важке — плитка надщерблюється. Думав застелити асфальтом, але він із часом тріскається, влітку смердить. Та і падати на нього боляче. Те саме із бетонною стяжкою.

Чоловік обрав гумову бруківку. Зовні схожа на традиційну бетонну. Її виготовляють із гумової крихти, склеєної поліуретаном. Є різної товщини, форми і кольору.

— Поверхня ідеальна будь-якої пори року, — говорить Дмитро Цушко. — Не має запаху, не просідає. Взимку не слизька. Щоби підсковзнутися, треба постаратись. Улітку м'яка, можна падати без страху обдертися.

Гумову бруківку виготовляють товщиною від 1,5 до 4 см. Тоншу кладуть на бетонну основу. У пішохідній зоні вона має бути 5–7 см, на дорозі для автомобіля — 10–12. У місцях більшого навантаження, під коліями автівки чи трактора в бетон вмуровують металеву сітку.

— Бетонну основу слід заливати ретельно, — каже чоловік. — Має бути нахил для стоку води, жодних горбиків. Як застигне, застелити плиткою. Це можна робити і самому, бо гумова бруківка легша за бетонну. Її можна різати ножем.

Плитки скріплюють між собою замками або поліуретановим клеєм.

— Можна і не скріплювати, — говорить Цушко. — Тоді простіше міняти при пошкодженні.

Товщу гумову бруківку часто кладуть на утрамбовану піщану основу. Склеювати не обов'язково.

— Доглядати за гумовою плиткою легко, — розповідає Дмитро Цушко. — Кольорова бетонна вицвітає, у щілини набивається бруд. А цю достатньо просто помити зі шланга.

"Квадрат" гумової бруківки товщиною 1,5 см коштує від 365 грн, завтовшки 4 см — від 650 грн. Кольорова дорожча за чорну.

Зараз ви читаєте новину «Гумову бруківку вкладають на бетонну основу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути