Киянка Оксана Патась, 20 років, привезла з Ізраїлю каструлю і сковорідку з керамічним покриттям. В Україні такі поки що не продають.
— Євреї називають такий посуд "шабатним", суботнім. У цей день їм нічого робити не можна.
У п'ятницю по обіді всі закуповуються продуктами на два дні. Готують страви, доки не зійде зоря.
Шабатний посуд тримає тепло два дні. Зручний, коли вдома є діти.
— Брат приходить зі школи і не завжди хтось є, щоб його погодувати. Сам розігрівати лінується, ходить голодний. А з нової каструлі насипав гарячого і наївся.
В основі посуду алюмінієвий диск. Температура плавлення алюмінію 600°С, кераміки — 2000°С. Під час приготування їжі алюміній плавиться, через брак кисню довго остигає. А кераміка тримає тепло.
Каструля зовні нагадує тефлонову. Важка. Стінки та ручки — з кераміки. Від удару не б'ється, не облуплюється.
— Сусідка купила в одному з магазинів набір посуду за 400 шекелів, це 800 гривень. У подарунок отримала глиняні ножі. Один такий коштує 400 гривень. Вони гострі, не тупляться. Але якось різала ковбасу і випустила ніж на підлогу. Розбився на дрібні шматки.
Керамічний посуд — екологічно чистий. У тефлоновому під час приготування їжі утворюються шкідливі речовини.
Коментарі