понеділок, 14 травня 2018 00:06

Фінську сауну обладнують електропіччю

Автор: WWW.BANYA-EXPERT.COM
  Лавки у фінських та шведських саунах виробляють з абаша. Це африканське дерево. Має пористу структуру, тому повільно набирає тепло
Лавки у фінських та шведських саунах виробляють з абаша. Це африканське дерево. Має пористу структуру, тому повільно набирає тепло

— Сауні у фінських домівках відводять стільки ж місця, скільки й кухні. А іноді навіть, як спальні або вітальні, — розповідає Вітольд Куперник, 48 років, із Києва. Він — фахівець із будівництва заміських будинків, лазень, саун та камінів.

— В епоху інтернету можна замовити будь-яку конструкцію в магазині. Найкращі розбірні сауни — шведські. Однак вони приблизно на 20 відсотків дорожчі за фінські аналоги. Збірну сауну без підлоги монтують за день. Перевага таких — хороша вентиляція та точні розрахунки. Проте є незручність в її розташуванні. Сауну ставлять практично посеред кімнати, адже вона не повинна щільно примикати до стін.

Шведи й фіни будують сауни переважно з хвойних порід дерев. Лавки виробляють з абаша. Хвойні породи сильно нагріваються.

— Абаш — порода африканської деревини. Вона має пористу структуру, тому повільно набирає тепло.

Українські сауни ­коштують дешевше. Їх створюють під конкретне приміщення. Як основ­ний матеріал місцеві майстри використовують осику.

— Це дерево — найкращий вибір для бань і саун. Дерево повільно нагрівається, має лікувальні властивості. Однак у наших саун є недоліки. Наприклад, не завжди правильно розташовують піч. Неякісно виконують вентиляцію. Це свідчить про брак досвіду і майстерності будівельників.

Дає кілька рекомендацій для тих, хто збирається будувати сауну на дачі.

— Забудьте про дров'яні печі. Сучасний світ давно перейшов на електричні. Вони зручніші й більш гігієнічні. Для невеликих приміщень вистачить слабенької грубки. Наприклад, для кімнати 2 на 2 метри потрібна піч потужністю до 8 кіловат.

Дерев'яна підлога також давно неактуальна. Має багато вад. Постійно підмокає, її важко чис­тити. Лакувати або фарбувати дерево не можна, бо тоді в сауні порушиться мікроклімат.

У сучасних саунах підлогу викладають кахлями. Легко витирається, слабо нагрівається.

— При будівництві дому сауну встановлюють в останню чергу. До цього слід повністю завершити всі "мокрі" роботи — фарбування, укладання кахлю. Перед монтажем конструкції приміщення слід провітрювати не менше тижня, — додає Вітольд Куперник.

Зараз ви читаєте новину «Фінську сауну обладнують електропіччю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути