Ексклюзиви
неділя, 01 квітня 2007 14:19

Довжина ділової спідниці має бути 65 сантиметрів

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  Директор магазину ”Спейс” Любов Катеринич допомагає жінкам підібрати діловий одяг. Жакет класичного крою продають від 529 гривень, шорти і спідниці — від 229. Весняний діловий костюм можна купити за 600–1000 гривень
Директор магазину ”Спейс” Любов Катеринич допомагає жінкам підібрати діловий одяг. Жакет класичного крою продають від 529 гривень, шорти і спідниці — від 229. Весняний діловий костюм можна купити за 600–1000 гривень

До середини квітня у столичні бутики обіцяють завезти колекції жіночого ділового одягу на весну–літо. Моя 46-річна тітка Олена Зітинюк з Івано-Франківська спеціально приїхала на два дні до Києва купити весняний діловий костюм. Вона має власний бізнес. Шукала приталений жакет сірого або бежевого кольору і пряму спідницю трохи нижче коліна. Зі зростом 162 см, вагою 61 кг жінка носить 44–46-й українські розміри. "Але на базар не підемо", — єдина вимога, яку вона поставила.

Спочатку вирушили до магазинів німецького і французького ділового одягу на бульварі Лесі Українки. У трьох бутиках продавці вибачливо пояснювали: є розміри до 44-го. Шукати більші порадили на ринку або в магазинах від українських фабрик. Ми поїхали в ТЦ "Городок" на Петрівці. Серед костюмів київської фабрики "Вілонна" розміри були. Але тітка не знайшла моделей із прямими спідницями. Біля метро Позняки у ТЦ "Піраміда" трапилися ділові костюми в англійську клітинку великих розмірів ще однієї київської фабрики. Але теж без класичних прямих спідниць. У магазині української марки "Наталі Болгар" у ТЦ "Інтервал" (на виході з метро Либідська) нам показали тільки два костюми 44-го розміру.

— Постачальники магазинів не хочуть розуміти, що вдягатися на роботу треба не тільки молодим жінкам, — каже дизайнер-конструктор черкаської торгової марки "Спейс фор лейдіс" Тетяна Редько, 34 роки. — Судячи із замовлень на діловий одяг, середній розмір української жінки — 44–52-й.

Ділові костюми черкаської марки ми побачили в магазині "Спейс" у ТЦ "Олімпійський". Тітка Олена виявилася не першою, хто шукав на весну пряму ділову спідницю до костюма.

Жакети ширшають у плечах

— На початку року на нашу фабрику почали дзвонити клієнтки, щоб ми пошили до жакетів прямі спідниці. Складні фасони турецького і китайського виробника вже приїлися. А простий силует, трохи завужений донизу, повертається в моду, — каже дизайнер "Спейс фор лейдіс". — Ідеальна довжина прямих спідниць на весну–літо — 63–65 сантиметрів.

Жіночий діловий одяг стає більш об"ємним, каже Тетяна Редько. Жіночі жакети ширшають у плечах. Від маленьких облягаючих костюмів жінки переходять на "чоловічий" крій, випрямлені фасони спідниць і штанів. У діловий гардероб повертається біла сорочка. Тепер її модно вдягати під жилетку чи занижений корсет.

В офісній моді переважатимуть глибокі, насичені кольори: синій, чорний, сірий. Малюнок чи друк на тканині допускається тільки дуже дрібний. Здалеку на роботі жінку бачать у строгій спідниці, а зблизька можна роздивитися цікавий візерунок. Костюми з рюшами, накладними сіточками, масивними аплікаціями носити не слід. Навіть якщо на роботі не дуже строгі вимоги до одягу.

— Діловій жінці треба мати на сезон три жакети і чотири варіанти "низу". Плюс три-чотири блузки, які підходять до всього, — каже дизайнер. — Тут дуже виручають костюми-трійки. Одного дня ти вдягаєш жакет до спідниці, іншого — до штанів. Стареньку блузку можна прикрасити накладним жабо або шовковим бантом-метеликом.

Костюми українського виробника у великих торговельних центрах столиці коштують від 450 грн. У стільки ж обійдеться діловий одяг, пошитий у Туреччині. Від 1,1 тис. грн можна знайти костюми не дуже відомих німецьких або французьких торгових марок.

Якщо є гроші на пошив гарного костюма, Тетяна радить брати тканину з шерсті, шовку і лайкри. Безвідмовними варіантами на весну будуть костюми з бавовни, льону і стрейчу, шерсті, напівшерсті, віскози та поліестеру.

Зрештою тітка Олена так і зробила. У магазині "Тканини" біля метро Вокзальна ми купили чотири метри синього полотна з бавовни, льону й стрейчу, і вона поїхала шити костюм у івано-франківському ательє.

Піджаки за 50 і костюми за 100 гривень

У магазині "Сток Хаус", на мінус першому поверсі столичного ТЦ "Олімпійський", триває розпродаж жіночих жакетів. Ціна на всі жакети колекцій попередніх сезонів — 50 грн. Виробники — Румунія та Туреччина.
Ділові жіночі костюми позаминулого сезону розпродують по 100 грн на другому поверсі ТЦ "Піраміда" біля метро Позняки. Тут можна знайти чорний приталений жакет зі спідницею до коліна чи брючний костюм-трійку сіро-зеленого кольору в тонку смужку. Усі костюми турецького виробника. На вибір пропонують 40–46-й розміри. Нові жіночі костюми чорного кольору турецького виробника коштують у "Піраміді" від 450 грн.
Чорні жіночі піджаки-смокінги з атласними вставками за 290 грн розпродують у фірмовому магазині "Арбер" (ТЦ "Аладдін" біля метро Позняки). Спідниця до коліна під такий одяг коштує 109 грн.

Костюм дизайнери зроблять за тиждень

У столичному торговому центрі "Олімпійський", поблизу метро Республіканський стадіон, можна замовити одяг від молодих українських дизайнерів. Ательє-бутик називається "Спін".
— Поки що нашими дизайнерами погодилися стати сестри Малініни і Тетяна Стаховська, — каже консультант ательє. — Гарантуємо, що таку модель костюма ви не побачите ні на кому.
Два дні зазвичай іде на примірку й узгодження моделі з клієнтом. А вже за тиждень робота може бути виконана. Ціна костюма на замовлення — близько 1–1,5 тис. грн.

Зараз ви читаєте новину «Довжина ділової спідниці має бути 65 сантиметрів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути