
Киянка Олена Нечаєва, 40 років, шукала чоловікові на день народження оригінальний подарунок.
— Домашню пивоварню я знайшла в Інтернеті. Сама пиво п"ю рідко, а Андрій любить, — розповідає пані Олена. — У магазині "Телемак" на вулиці Щорса консультант показав мені міні-установку, яка поміщається в холодильнику.
Домашня пивоварня схожа на діжечку з темного скла, що лежить боком на пластиковій підставці. Верхня частина баку відкривається і повністю знімається. Збоку конструкції — кран з ручкою. У магазині є три види домашніх пивоварень, які розробили канадські вчені 17 років тому. Тепер вони продаються і в Америці, і в Європі.
Усередину пристрою заливають п"ять літрів води. Додають пакет пивної суміші (сусло) та дріжджі й залишають постояти-переграти. Через три дні можна знімати пробу. Як тільки відчувається знайома пивна гірчинка, треба переставляти установку в холодильник. Наступні сім днів суміш має добродити та освітлитися. Холодної пори сусло бродить повільніше, тому на всі процеси йде більше часу. На смак нефільтроване пиво свіже й живе. А головне — завжди холодне. За один раз виходить десять літрів, які можна зберігати у холоді два місяці.
— Я не любила пива, але в жару іноді випиваю з чоловіком бокальчик. Гарно освіжає, — каже Олена Андріївна.
У комплекті з пивоварнею продають три кілограмові пакети суміші
Піар-менеджер "Телемаку" Тетяна Дубровська, 25 років, запевняє, що домашнє пиво смачніше за пляшкове чи бочкове. Вона бере бокал і пропонує переконатися. Кожен клієнт може спробувати. В холодильниках стоять пивоварні з готовим напоєм. На пробу фірма готує кілька відомих сортів пива. Наприклад, темне пиво "Портер" із солодовим запахом, бордовою піною та гіркуватим смаком. "Медове" — легкий напій золотистого кольору. Або пиво "СССР" — кольору червоного золота.
Усього в магазині є 24 різновиди суміші. Пані Тетяна розповідає, що якість сусла підтверджує Київський інститут гігієни та медичної екології імені О. М. Марзєєва АМНУ. Одного кілограмового пакета пивної суміші вистачає на два заходи. В комплекті з пивоварнею продають три такі пакети, три упаковки з дріжджами та 10 колб з вуглекислим газом — для насичення напою бульбашками.
У магазині розкажуть і покажуть, як користуватися міні-пивоварнею. Це нескладно, але є нюанси. Наприклад, після кожного "варіння" пристрій треба ретельно помити. Бо від чистоти залежить якість наступної порції. Усередину треба влити три літри води і додати чверть ковпачка хлорного відбілювача. Закрити установку й понахиляти в усі боки. Потім усе вилити і сполоснути чистою водою.
На пивоварню компанія дає річну гарантію. Консультанти магазину по секрету сказали, що у пивній установці готують ще й квас. Cуміш для нього замовляють при закупці пивного сусла.
"Пивоварня 1000" | 725 |
"Пивоварня 1006" із системою розливу пива в пляшки під тиском |
825 |
"Пивоварня 2000" з манометром (можна слідкувати за бродінням, рівнем тиску, процесом насичення вуглекислим газом) | 835 |
Пакет пивної суміші |
65 |
Холодильник-паб
Торговельна марка "Ардо" виготовила холодильник з пристроєм для розливу пива — "хоум паб".
— Зовні це звичайнісінький двокамерний холодильник, — розповідає менеджер з маркетингу ТМ "Ардо" СергійГоловко, 32 роки. — Проте у його верхніх дверцятах встановлено кран, з якого ллється свіже охолоджене пиво.
У холодильному відділенні хатнього пабу є спеціальна поличка для бочечки з готовим пивом. А в самих дверцятах, окрім звичних поличок, розміщений пристрій для подачі пінного напою. При цьому, зазначає пан Сергій, місця для інших продуктів не меншає.
У магазинах побутової техніки можна купити новинку з двома балонами, заповненими вуглекислим газом. Кожен розрахований на 30 бочечок по п"ять літрів. Коли балон спорожніє, його можна заправити у сервіс-центрах "Ардо". Такі є на вул. Теліги, 25а, Щусєва, 44 та Тимошенка, 9 у Києві.
Холодильник-паб у середньому коштує 4400 гривень.
Сергій БРУНЬ
Коментарі