Ексклюзиви
вівторок, 04 квітня 2006 17:32

Безвідсотковий кредит на нове опалення

Автор: фото: Сергій ГРОМОВИЙ
  У квартирі жительки Алчевська Анастасії Половської автономну систему опалення встановили за три дні до народження Танечки
У квартирі жительки Алчевська Анастасії Половської автономну систему опалення встановили за три дні до народження Танечки

Кожна зима для країни — стихійне лихо. У квартирах холодно. Літні люди, які живуть у приватних будинках, витрачають на оплату за спожитий газ половину пенсії. А проблему почали вирішувати лише торік. "Газ-Тепло", дочірнє підприємство НАК "Нафтогаз України", розробило програму заміни систем старого опалення "Рідний дім".

У Гребінках на Київщині влаштували пробну обкатку. Першій пощастило 79-річній Єлизаветі Бацюк. У її будинку встановили енергоощадний котел "Бош".

— Установлення індивідуальних котлів, лічильників, а за потреби — й віконних склопакетів заощаджує кожній сім"ї 50–70% палива, — розповідає генеральний директор ДП "Газ-Тепло" Дмитро Бублик, 30 років. — Повертаючи безвідсоткову позику, п"ять років люди платитимуть стільки ж, як і раніше за комунальні послуги.

Восени 2005-го почали масово встановлювати індивідуальне опалення в Армянську, на півночі Криму. Гігантська котельня там давно закрилася, а труби погнили. На газові плити городяни накладали цеглу, каміння і так грілися. Ремонтні бригади "Газ-Тепла" за кілька місяців встановили у будинках городян індивідуальні системи опалення. На роботи в одній квартирі витрачали не більше двох днів.

Допоможіть, чекаємо дитину, а у квартирі вода замерзає

В Алчевську та 15 інших містах Луганщини минулої зими системи опалення замінювали в авральному режимі. Одній із перших пощастило родині 21-річної Анастасії Половської, яка мешкає у двокімнатній квартирі на вул. Московській. Почувши про програму "Рідний дім", вони з чоловіком одразу пішли до газовиків.

— У місті був Івченко. Ми просто на вулиці до нього звернулися: допоможіть, чекаємо дитину, а у квартирі вода замерзає, — розповідає Анастасія. — Він записав нашу адресу. За тиждень прийшла бригада газовиків. А мене "швидка" у пологовий будинок забрала. Танечка народилася через три дні після того, як майстри закінчили роботу.

За проект, роботу газовиків, двоконтурний котел "Юнкерс", лічильники води і газу, батареї та метало-пластикові труби Половським нарахували 7 тис. грн. Гроші сплачуватимуть протягом п"яти років, по 116,6 грн на місяць. Це дешево, кажуть алчевці. У столичних магазинах один лише фірмовий котел коштує не менше п"яти тисяч.

— За переобладнання алчевці платять небагато, бо котли, лічильники і труби ми беремо без торговельних націнок, — розвіяв сумніви голова "Нафтогазу України" Олексій Івченко, 43 роки. — Для компанії головне — якнайшвидше отримати плату за газ. Тепер споживачі платять нам напряму.

Кошти за спожите паливо від місцевих комунальників надходили із багатомісячним запізненням. У тарифах було закладено 40% на оновлення, але насправді котельні й теплоцентралі не ремонтували уже 14 років. Сьогодні у черзі на встановлення індивідуальних систем опалення стоять 4,6 тис. алчевських родин.

П"ять років люди платитимуть стільки ж, як і раніше за комунальні послуги

За даними ДП "Газ-Тепло", в Україні газифіковано понад 80% житла. Для порівняння, у Росії — лише 40%. Тому газовики планують за кілька років установити системи автономного опалення й енергозберігаючі вікна зі склопакетами у 1,5 млн жител. На це витратять понад 1 млрд грн. На 2006-й заплановано переобладнати щонайменше 200 тис. систем. Газовики уже запрошують працівників у ремонтні бригади. Щорічне споживання газу в побутовому секторі зменшиться на п"ять млрд кубометрів. Порівняно з 2004-м — майже на третину.

У столиці опалення працює задовільно, тому встановлювати індивідуальні котли у квартирах киян за програмою "Рідний дім" поки що не планують, повідомив "ГПУ" голова "Нафтогазу". Насамперед сучасне обладнання встановлять у селах та малих містах, де центральне опалення неефективне або вийшло з ладу.

У Європі лише 10–30% житла обігрівається централізовано. Решта мають індивідуальні системи опалення — на дровах, вугіллі, природному газі або електриці.

Зателефонуйте — і вам поміняють котел

Замовити заміну системи опалення можна за телефоном програми "Рідний дім": 8 800 502 50 00. Дзвінки з будь-якого куточка країни безкоштовні.

Зараз ви читаєте новину «Безвідсотковий кредит на нове опалення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути