четвер, 13 травня 2010 20:25

Новоселам виділять по п"ять соток землі

Автор: фото: Ірина ПАТЛАТЮК
  Інженер-будівельник  Микола Монастирський показує 24-квартирний будинок у селищі Верхнячка Христинівського району. У більшості квартир уже вставлені пластикові вікна
Інженер-будівельник Микола Монастирський показує 24-квартирний будинок у селищі Верхнячка Христинівського району. У більшості квартир уже вставлені пластикові вікна

"Два роки тому викупили в селищної ради розпочате будівництво багатоквартирного дому", — розповідає підприємець з Умані Лариса Монастирська, 40 років. Вона займається нерухомістю. — Тоді там були зведені півтора поверхи. Основну частину робіт ми виконали. За два місяці будинок можна було б здати в експлуатацію, але не вистачає грошей".

Чотириповерхівку в центрі Верхнячки Христинівського району розпочав зводити цукровий завод. Коли підприємство збанкрутувало, будівництво зупинилося.

— Своїх грошей було небагато, тому брали кредити в банку. 2008-го їх давали охоче і відсотки були невеликі. У будинку є 24 квартири: 16 двокімнатних і вісім трикімнатних.

Щоб закінчити будівництво, Ларисі Монастирській потрібно ще 800 тис. грн.

— Багато що встигли зробити до кризи. Потім банки перестали давати кредити. Будували, коли з"являлися гроші. Зараз розраховуємо на те, що наш будинок потрапить у якусь державну програму. Є військові, лікарі та міліціонери, яким потрібне житло. Якби держава все це профінансувала — люди отримали вже б квартири. Закінчити всі роботи можна за два місяці. Щойно ми розпочали будівництво — почали приходити люди, які хотіли вкласти гроші й отримати квартиру. Тоді ми не ризикнули брати гроші в людей. До нас зверталися і місцеві, і з сусідніх районів. Були випадки, що дзвонили з Києва та Вінниці. Зараз зацікавленість будинком не зменшилася. Ми періодично розклеюємо оголошення про продаж квартир. Дзвонять, запитують. Зараз нам, щоб доробити необхідні документи про завершення будівництва потрібно заплатити 80 тисяч гривень. Тоді зможемо взяти кредит у банку. Бо дають лише під завершене будівництво.

Двокімнатні квартири продаватимуть по 18 тисяч доларів

Квартири продаватимуть по $18–25 тис.

— Ціна двокімнатної буде близько 18 тисяч доларів, трикімнатна коштуватиме 25 тисяч. Тут буде парковка, гаражі. Селищний голова пообіцяв виділити кожному новоселу по 5 соток землі. До Умані звідси їхати напряму через села 16 кілометрів, по вінницькій трасі через Христинівку — 28. Вода у Верхнячці цілодобово. У кожній квартирі буде автономне опалення. Ціни нижчі, ніж у райцентрах. Розглядатимемо різні варіанти, навіть безвідсоткове кредитування. Будинок приїздили дивитися військовослужбовці з Умані, які стоять у черзі на житло. Їм сподобався.

Верхнячка — селище поблизу Христинівки. Є дві школи та дитячий садок. Регулярні автобусні рейси в Умань, Христинівку і Київ. Населення — близько 4 тис. осіб. У селищі планують будувати тепличний комплекс і залізобетонний завод.

У районах області є 17 недобудованих багатоповерхових будинків. Найбільше — в Умані — три, і Христинівці — два. В інших — по одному. 11 споруд на стадії зведення, шість — законсервовані. Роботи на окремих об"єктах тривають із 1990 року. Будівлі належать житлово-будівельним кооперативам, приватним власникам.

Із початком кризи жодного будівництва багатоповерхових житлових будинків в області, окрім Черкас, не розпочали.

Зараз ви читаєте новину «Новоселам виділять по п"ять соток землі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути