вівторок, 22 квітня 2008 14:27

Бетонозмішувач готує розчин за три хвилини

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Андрій Веркалець зі столичної фірми ”Тріанс” показує словенський електричний бетонозмішувач ”Алтрад MLZ-130” на виставці ”Будівництво і архітектура-2008”. Такі змішувачі купують для спорудження приватних будинків
Андрій Веркалець зі столичної фірми ”Тріанс” показує словенський електричний бетонозмішувач ”Алтрад MLZ-130” на виставці ”Будівництво і архітектура-2008”. Такі змішувачі купують для спорудження приватних будинків

27-річний Олександр Гриценко з Вишгорода Київської області торік почав будувати двоповерховий будинок неподалік обійстя батьків. Будівельників не наймав. Щоб залити фундамент, чоловік купив у Києві словенський електричний бетонозмішувач "Алтрад" на 130 л. Коштує він 1650 грн.

— Вибирав невеликого, щоб поміщався у гаражі, — розповідає Олександр.

У будівельному магазині Гриценку пояснили, що для невеликого будівництва найкраще підійде змішувач із баком до 150 л.

— Такого об"єму достатньо, якщо працює бригада до п"яти чоловік, — пояснив продавець.

У "Алтраді" вінчики для перемішування суміші нерухомі, прикріплені до стінок. Крутиться барабан. У такому бакові готують бетон, штукатурку і розчин для кладки цегли. Барабан машини знімається. Майстри кажуть, що це зручно при транспортуванні.

— Крім електричних, є ще й бензинові бетонозмішувачі, — каже Андрій Веркалець, 28 років, із столичної фірми "Тріанс". — Їх купують, якщо до будівельної ділянки не підведено електрику.

У бакові готують бетон, штукатурку і розчин для кладки цегли

Попит на бензинові бетонозмішувачі невеликий, пояснює Веркалець. Купують одного-два на рік. Тому фірма привозить таку будівельну техніку лише на замовлення.

— Коли почав заливати фундамент і робити наливну підлогу, зрозумів, що без допомоги не впораюся. Я покликав двох товаришів та батька, — розповідає Олександр Гриценко. — Треба ж було швидко працювати із готовим розчином, поки суміш не схопилася.

Для фундаменту знадобилося майже 500 л бетону. Бетонозмішувач готує 96 л розчину за 3 хв. За потреби можна приготувати менше. Наприклад, розчин для кладки цегли густіє швидко. Тому Гриценко завантажував барабан на чверть, щоб приготувати небагато суміші.

Електродвигун бетонозмішувача має захист від перегріву. Вимикається автоматично.

— Але для цього потрібно безперервно "ганяти" його кілька годин, як на великій будові, — запевняє Гриценко.

Шестерні не можна змащувати

— У бетонозмішувачі гравітаційного типу, де крутиться сам бак, завантажувати суміш і заливати воду потрібно під час обертання, — радить Андрій Веркалець із столичної фірми "Тріанс", яка продає будівельну техніку. — Готовий розчин виливають у робочому режимі. Тоді навантаження на підшипники менше, вони служитимуть довше.
Після кожного використання бак ретельно миють. Інакше доведеться вибивати залишки засохлої суміші. А метал на стінках барабану тонкий — до 4 мм — довго в такому режимі він не витримає.
— Шестерні змішувачів змащувати не потрібно, — продовжує Андрій Веркалець.— Під час роботи змазка перемішуватиметься з піском і цементом. Тоді шестерні швидко вийдуть з ладу.

Зараз ви читаєте новину «Бетонозмішувач готує розчин за три хвилини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути