Ексклюзиви
неділя, 27 серпня 2006 17:38

Автономне опалення найвигідніше

Автор: фото: Валентин КУЗАН
  У березні на опалення однокімнатної квартири Олександра Бовсуновського двоконтурним котлом ”Фероллі” пішло газу на 15 гривень
У березні на опалення однокімнатної квартири Олександра Бовсуновського двоконтурним котлом ”Фероллі” пішло газу на 15 гривень

Мешканці багатоквартирних будинків села Щасливе (Бориспільський район Київської області) цього року почали відключатися від центрального опалення. Сімдесят родин скористалися програмою енергозбереження компанії "Газ-тепло" і мають індивідуальні котли. Ще 200 чекають на встановлення. У Щасливе тепер приїздять делегації з сусідніх сіл на екскурсію.

Гарячої води у Щасливому не бачили з 1993 року, а центральна котельня взимку ледь гріє. Серед зими в домах бувало й по +10°С. Ідею ставити поквартирні котли підкинув односелець Володимир Клочко. Він першим дізнався про програму "Рідний дім" компанії "Газ-тепло" (дочірнє підприємство НАК "Нафтогаз України". — "ГПУ").

Попервах люди не вірили. Мовляв, кредит може й безвідсотковий, так за роботу і матеріали здеруть втридорога. Володимир порівняв їхні розцінки з тими, що беруть приватники.

Євген Шабатін, 33 роки, столичний приватний підприємець, заробляє встановленням індивідуального опалення в котеджах Кончі-Заспи. Він обрахував, у скільки обійдеться переобладнання такої двокімнатної квартири, як у Володимира, — 11 600 грн. На однокімнатну піде 10 100 грн, на трикімнатну — 13 650 грн. Ще тисячу-півтори треба віддати за проект, дозволи газовиків і, як заведено, хабарі — щоб дістати погодження. На отримання усіх паперів піде місяців зо три.

Із жовтня тарифи на опалення підвищать удвічі

Щоб зібрати заявки на заміну опалення, "Газ-тепло" відкрила в Щасливому координаційний центр. У однокімнатній квартирі 27-річного Олександра Бовсуновського на вулиці Лесі Українки котел, лічильник і нові батареї поставили за місяць.

— Газовики все зробили за один день, — розказує Олександр. — А приватник обіцяв упоратись за три дні. Але ж із ними треба одразу розраховуватися. А тут за 9 тисяч все готове, ще й виплату розтягнули на п"ять років.

Щомісяця Олександр переказує по 147 грн для погашення кредиту. З 15 жовтня тарифи на центральне опалення пдвищать — по 4 грн за 1 кв. м загальної площі квартири. Так вирішила сільська рада. За центральне опалення родині довелося б сплачувати по 160 грн (до цього нараховували 98 грн — по 2,45 грн за "квадрат").

Олександр загітував і сусіда, 70-річного Андрія Загаєцького. Автономне опалення в його двокімнатній квартирі обійшлося в 8200 грн. Тепер щомісяця він платить по 136 грн. З березня спалив 440 кубометрів газу — на 80 грн.

— Це тому, що опалення я вмикав до травня, поки не потеплішало, — пояснює Андрій Тодосійович. — Тепер на куховарню і гарячу воду йде не більш ніж 30 кубів на місяць.

Родина Віри Римар, 45 років, живе в чотирикімнатній квартирі. Переобладнання коштувало 9,5 тис. грн. Щомісяця сплачують по 157 грн. За центральне опалення їм нараховували 180 грн, а після підвищення тарифу мало би бути 300.

Щасливчани підрахували, що навіть у лютневі морози на опалення однокімнатної квартири піде щонайбільше 100 кубометрів газу, чотирикімнатної — до 200. Це 17–35 грн на місяць.

До письмових заяв на встановлення індивідуального опалення мешканці села Щасливе мали додати копію паспорта, ідентифікаційного коду, а також — плану й техпаспорта квартири. Селяни не оббивали порогів кабінетів, щоб отримати всі дозволи і проект індивідуальної системи опалення. Договори компанія "Газ-тепло" оформила всі разом за два тижні.

Як замовити індивідуальне тепло


Заявки приймають за телефоном програми "Рідний дім" 8 800 502 50 00. Дзвінки безкоштовні. Заявку реєструють і повідомляють, коли виконають замовлення.

На вибір пропонують кілька типів котлів. Їхня ціна — це 30–50% від загальних витрат на обладнання і заміну опалення.

На початок серпня 2006 року телефонні оператори зареєстрували понад 20 тис. замовлень. Нині встановлюють 2200 індивідуальних систем опалення, повідомили у компанії "Газ-тепло". На заміну старого опалення за програмою "Рідний дім" цього року планують витратити 1 млрд грн.



Скільки коштує індивідуальне опалення


 Квартира  Розрахункова площа, кв. м  Вартість обладнання і роботи, грн Щомісячна плата за позикою на 5 років, грн   Економія порівняно з центральним опаленням, грн на рік
 1-кімнатна  45  8800  147  565
 2-кімнатна  55  10500  175  655
 3-кімнатна  75  11500  191,7  815
 4-кімнатна  90  12500  208,3  936
Зараз ви читаєте новину «Автономне опалення найвигідніше ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути