Ексклюзиви
понеділок, 06 квітня 2020 00:50

Запечена скумбрія пахне копченою

Автор: prigotovdoma.ru
  Скумбрію запікають із зеленню петрушки, розмарину й чебрецю. Рибу натирають цедрою лимона і ніч маринують у спеціях
Скумбрію запікають із зеленню петрушки, розмарину й чебрецю. Рибу натирають цедрою лимона і ніч маринують у спеціях

— Постійно в холодильнику є кілька штук мороженої скумбрії. У магазині щотижня бувають дні, коли її продають по 65 гривень за кілограм. Маю п'ять рецептів приготування. Записувала їх у гостях, коли подобалася страва. Ця риба підходить до будь-якого гарніру чи салату. Готується швидко, — каже 63-річна Ніна ЛІСОВСЬКА зі Знам'янки на Кіровоградщині.

— Для приготування скумбрії в маринаді потрібно чотири рибини, 100 грамів олії, по столовій ложці оцту і солі, чайна ложка паприки, на кінчик ножа червоного меленого перцю, шість горошин чорного перцю, дві столові ложки томатної пасти, 50 грамів яблучного оцту, чотири великі цибулини.

Спочатку роблю маринад. Розігріваю у сковороді 100 мілілітрів олії. Всипаю цукор, сіль, паприку і червоний перець, у кінці — томатну пасту. Перемішую і за кілька секунд знімаю з вогню. Через хвилину додаю чорний перець та оцет. Перемішую. Чищу рибу, відрізаю плавники, видаляю хребет. Ріжу на порційні шматки. У мисці перемішую нарізану кільцями цибулю, щоб роз'єдналася. Додаю рибу і маринад. Ретельно перемішую і ставлю у холодильник. Наступного дня можна їсти. Виходить смачна, якщо пригостити нею гостей, обов'язково попросять рецепт.

Пряну малосольну скумбрію готую у розсолі. Беру пів літра води, 2 ложки солі, суміш перців, три гвоздики і два лаврові листки, по столовій ложці цукру, гірчиці, олії.

Воду і всі інгредієнти кип'ячу хвилину. Гвоздику і листя виймаю. У ще гарячий розсіл вливаю столову ложку олії і гірчицю. Розмішую й охолоджую. Заливаю розсолом порізані порційні шматки. Їсти можна за дві доби.

Також скумбрію запікаю. За рецептом йде три-чотири рибини, 3 столові ложки сметани, по 2 столові ложки соєвого соусу та гірчиці, кілька великих цибулин і помідорів.

Підготовлену рибу ріжу на чималі шматки. У великій мисці перемішую сметану, соєвий соус і гірчицю. Обвалюю рибу і залишаю на пів години. Якщо тримати довше, буде смачніша. Готую у двох формах. Одну змазую олією. Викладаю рибу, поверх кільця цибулі й помідорів, тоді знову шар цибулі та рибу. В іншій формі шматки скумбрії викладаю лише на кільця цибулі. Запікаю у духовці за температури 180 градусів пів години. Готовність визначаю по овочах. Здаватиметься, що риба зверху ніби запеклася, але то потемнів соус. У холодному вигляді така скумбрія ще смачніша. Має копчений запах.

Цілу скумбрію запікаю з зеленню петрушки, розмарину й чебрецю. Почищену і помиту рибу висушую паперовим рушником. Кладу в миску нарізану кільцями цибулю, натираю цедру лимона. Додаю сіль, цукор і спеції за смаком. Вливаю кілька столових ложок олії. Перемішую. Сумішшю натираю рибу. Всередину накладаю цибулю і зелень. Накриваю плівкою і залишаю на ніч. Готую у духовці 30 хвилин. Можна запікати на грилі, мангалі та в мультиварці.

Дієтичну скумбрію готую на пару без солі 15 хв. У воду пароварки кидаю два лаврові листки, кілька горошин чорного перцю. Скумбрія на пару має легкий пряний аромат. Вона менш жирна, а на смак не гірше запеченої.

Зараз ви читаєте новину «Запечена скумбрія пахне копченою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути