Ексклюзиви
пʼятниця, 28 травня 2010 04:47

Вареники з бринзою подають у кришталевій вазі

"Не треба мені вашої жареної картошки, я в ресторан прийшла", — обурюється одеситка 30-річна Тамара Личкіна у квартирі, яка веде до закладу "Найдорожча ресторація Галичини". Чоловік у халаті та капцях пропонує їй картоплю на другому поверсі кам"яниці N14 у центрі Львова. Кухня тут "совдепівська", зі старим холодильником, стіл застелено клейонкою. Каже, ніякого ресторану тут немає, дає капці. Коли бачить, що жінка запанікувала, заспокоює її: "Не хвилюйтесь, я пожартував. Ви прийшли туди, куди треба". Потім відчиняє двері до ресторану.

Тут тьмяне освітлення. Посеред залу зі стелі звисає літера G. Означає god — "бог". На стінах намальовані масонські символи: трикутники, циркулі. Висять портрети американських та українських прихильників масонського руху — президентів Лінкольна, Вашингтона, філософа Сковороди, поета Франка. Увечері тут грають на роялі 1862 року, запалюють свічки. Відвідувачі фотографуються на унітазі, вмонтованому у великий трон. Сидячи на ньому, грюкають золотим 2-метровим скіпетром.

Ціни тут вищі, аніж у решті ресторанів Галичини, тому треба торгуватися. Порція вареників із бринзою коштує 250 грн, борщ — 133 грн, стейк — 670, пиво — 100, десерт — 150, пляшка вина — 1500. Насправді ціни умовні. Майже усім надають знижку 90%. Хто не торгується, платить усю суму.

У ресторації часто замовляють вареники. Не так, аби наїстися, як задля розваги. Подають їх у кришталевій вазі на високій ніжці. На столі перед клієнтом страву підпалюють.

— Секрет вогню у 70-градусній абсентівці на полині, — розповідає кухар Юлія Хмиз, 20 років. — Купити напій можна у нашому магазині "Львівські цяцьки". Півлітри коштує 80 гривень. На порцію вареників треба десь 25 грамів. Абсентівка дає гіркуватий смак, який пасує тільки до вареників із бринзою чи картоплею.

Вареники спалахують і горять вісім секунд

Для палаючих вареників виготовили спеціальні кришки — з підсвіткою та маленькою запальничкою. Коли кельнер відкриває кришку, легенько натискає кнопку. Вареники спалахують і горять 8 с. Бринзу для них закуповують на Закарпатті.

— У Львові автентичної не продають. Бринза має бути у сироватці. Розминаємо її виделкою, не додаємо жодних приправ. Тісто замішуємо, як на звичайні вареники. Ліпити їх зручно — бринза не розлазиться. Їдять страву зі сметаною та соєвим соусом. На пачку сметани треба три столові ложки соусу.

Десерт назвали "оргазм коханців"

Два місяці тому у "Найдорожчій ресторації Галичини" почали готувати десерт "Гошуа "Оргазм амантів", що в перекладі з іспанської означає "оргазм коханців". Рецепт привіз іспанець, шеф-кухар Фернандо Мельчо, котрий давав місцевим колегам майстер-класи.

— Такий десерт можна спробувати тільки у нас та в київському ресторані "Фернандо", — каже Юлія Хмиз. — Називається так через силу смаку, що прирівнюється до оргазму. На дно горнятка викладаю шматок бісквіта. Поливаю 50 міліграмами коньячного сиропу. Для нього змішую 200 міліграмів води, 75 грамів цукру, 100 коньяку. Згори викладаю десертні вершки, поливаю яєчним кремом і посипаю корицею.

Яєчний крем — головний складник десерту.

— Для нього потрібно 300 мілілітрів молока змішати зі 100 грамами цукру, кинути паличку кориці на 10 грамів та шкірку одного лимона. Усе це ставлю на слабкий вогонь. Доки нагрівається, збиваю вісім жовтків зі 100 грамами цукру. Вливаю їх, помішуючи, у тепле молоко, варю ще 10 хвилин. Головне, аби не кипіло. Виходить 10 порцій. "Гошуа "Оргазм амантів" коштує 150 грн, зі знижкою — 15.

Зараз ви читаєте новину «Вареники з бринзою подають у кришталевій вазі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути