Киянин Дмитро Гуля, 49 років, щороку готує медовуху. Його брат має пасіку.
— Привозить мені цілу бочку меду. І сам робить напій, але на продаж, — каже Дмитро. — Вона у нього бродить у дерев'яних бочках майже шість місяців. Потім стільки ж настоюється. Додає до напою навіть корицю. Я так не експериментую.
Дмитро наливає в емальовану каструлю 10 л води. Як закипить, додає 1,5 кг меду. Щоб той краще розчинився, кип'ятить іще 5 хв. Постійно помішує, знімає піну. Потім додає 10 шишок хмелю і закриває кришкою. Після того як сироп охолоне до 40°С, доливає 30 г розведених у теплій воді дріжджів.
Медовуху настоюють п'ять днів за кімнатної температури. По закінченні бродіння її проціджують, розливають у пляшки і ставлять у прохолодне місце на тиждень. Посудини слід відкорковувати обережно, як шампанське.
Коментарі