— Оригінальний рецепт бехеровки виробники тримають у таємниці, — розповідає 46-річний Микола Колесник із Полтави. — Відомо тільки те, що до її складу входить 20 лікувальних трав, що ростуть у Чехії. Я знайшов рецепт домашньої бехеровки, яка за смаком максимально наближена до оригіналу.
Нарізає цедру апельсина середньої величини на дрібні шматки.
— Стежте, щоб біла м'якоть не потрапила в напій, бо надасть гіркоти. Одну паличку кориці та дві штуки кардамону подрібнюю дерев'яною качалкою. Всипаю у банку, додаю 0,5 чайної ложки анісу, вісім горошин чорного перцю та 10 бруньок гвоздики. Вливаю літр горілки і закриваю банку.
Залишає напій на сім днів у темному місці з кімнатною температурою. Раз на добу струшує банку.
— Вливаю у каструлю 250 мілілітрів води і додаю 150 грамів цукру. На повільному вогні нагріваю, але до кипіння не доводжу. Знімаю білу піну й охолоджую до кімнатної температури. Додаю цукровий сироп до напою, перемішую його і залишаю ще на три-чотири дні.
Проціджує через марлю та розливає у пляшки.
— Перед дегустацією бехеровку три дні тримаю в холодильнику. Найкраще смакує охолодженою до 10–12 градусів. Вона має світло-коричневий колір зі смаком кориці й кардамону. Ледь відчутний аромат анісу, — каже Микола Колесник.
Коментарі