
— Після декількох стопок мескалю клієнти вже не кривляться гидливо, побачивши у пляшці, з якої я їм наливаю, гусінь. А навпаки — просять її витягти для закуски, — каже колишній бармен 35-річний Борис зі столиці.
Борис додає, що мескаль міцніший за горілку — до 43%. Відомо близько 100 видів напою. Його, як і текілу, виготовляють переважно в Мексиці із соку агави.
— Порівняно з текілою, мескаль має яскравіший смак і аромат. Як на мене, то цей напій значно смачніший.
Класичний мескаль розливають у квадратні пляшки. Щоб виділятися, виробники разом із напоєм продавали мішечок із сіллю, сушеною й розтертою гусінню і меленим перцем чилі. П"ють напій, як і текілу, із сіллю.
У 40-х роках, як рекламний хід, у пляшку с мескалем почали класти цілу гусінь метелика, який живе на агаві. Окрім як привернути увагу покупців, вона іншого значення не має.
— Хробачка гузано можна їсти. За традицією, його розділяють порівну між тими, хто п"є. Він не шкідливий. Кажуть, його попередньо ретельно проварюють і витримують в алкоголі з рік.
У напої червона гусінь, що живе всередині агави, вважається більш делікатесною, ніж біла чи золота з листа.
— Я раз пробував цю гусінь, до рота клав із заплющеними очима, — згадує Борис. — Нічого особливого — ніякого смаку.
У столичних барах і ресторанах 50 мл мексиканського напою коштує 30–40 грн.
Коментарі