пʼятниця, 10 грудня 2021 08:20

Запорізькому гетьману поляки відтяли голову

Запорізькому гетьману поляки відтяли голову
У картині "Запоро́жці пишуть листа турецькому султа́нові" українськиц художник Ілля Рєпін зобразив написання листа 1676-го кошовим отаманом Іваном Сірком

Біля містечка Боровиця на Черкащині 10 грудня 1637-го повсталі козаки та селяни під проводом Павла Бута (Павлюка) зазнали поразки від польського війська на чолі з Миколою Потоцьким.

Гетьман Війська Запорозького Низового Павло Бут-Павлюк 1635-го перебував у складі запорожців Івана Сулими. Він зруйнував щойно збудовану фортецю у Кодаку. Його було засуджено до смертної кари у Варшаві, однак за нього заступився великий канцлер коронний Томаш Замойський. На початку 1637-го частина запорожців вирушила у похід на допомогу кримському ханові Інаєт-Ґераю у Крим. Козаки здобули чимало зброї, захопили коней і повернулися на Запорожжя.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Московський цар вбивав прихильників гетьмана

В той час в Україні почалися заворушення серед козаків з приводу невиплати їм урядом Речі Посполитої грошового утримання. Обурений Павлюк із загоном у двісті чоловік захопив гармати в Корсуні та вивіз їх на Січ. На козацькій раді Павла Бута обрали гетьманом Війська Запорозького. Павлюк видав універсал усьому українському козацтву, міщанству та поспільству з закликом усіх проти "ворогів народу руського християнського та давньої грецької віри" та пішов до Січі.

Павлюк зібрав підкріплення і під Боровицею поблизу Черкас загін з'єднався з головними силами повстанців, що їх очолював Дмитро Гуня. Козаки зазнали поразки від польського війська на чолі з Миколою Потоцьким. Павлюкові запропонували переговори, під час яких його схопили, і згодом стратили у Варшаві. Йому відрубали голову а потім настромили на кіл для всенародного огляду.

У битві під Хотином, нині центр Хотинської міської громади Дністровського району Чернівецької області, 3 жовтня 1621-го козацьке військо під проводом Петра Сагайдачного разом із польським перемогло майже 100-тисячну турецьку армію.

На честь Хотинської битви Папа Григорій XV та Папа Урбан VIII за мужність війська присвятили день пам'яті — 10 жовтня і католицька церква до кінця 19 ст. відправляла в цей день спеціальну службу.

Зараз ви читаєте новину «Запорізькому гетьману поляки відтяли голову». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua
Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути