понеділок, 02 січня 2017 07:55

У пиріг запікають монетки

Автор: ФОТО З САЙТА www.rukotvory.com.ua
  Різвяний пиріг роблять круглим. Символізує сонце, якого взимку не вистачає
Різвяний пиріг роблять круглим. Символізує сонце, якого взимку не вистачає

— До свят на Вінниччині випікають обрядовий пиріг, який називається "Рід", — каже засновниця інтернет-товариства "Подільська Кухня" 39-річна Олена Павлова із Вінниці. — Головне в пирозі — форма. Окремі пиріжки зліплюються в один великий коровай. Уся різдвяна випічка кругла. Символізує сонце, якого взимку не вистачає.

Для пирога потрібно 450 г борошна, 15 г дріжджів. Змішують 100 г води та 200 г молока. Якщо печуть пісний, беруть 300 г води. Ще треба 2,5 ст. ложки олії, 1 ст. л. цукру та 0,5 ч. л. солі.

У великій мисці Олена змішує воду, дріжджі, цукор, сіль та борошно. Додає олію. Тісто замішує спочатку ложкою, потім руками. Має бути м'яке, пухке й відставати від стінок миски.

— У тісто додаю сушену зелень або дрібно порізані та припущені із цукром на пательні яблука. Можна мак, родзинки. Пиріжки не ліплю. В тісто начинка додається, як родзинки в булочки. Може бути будь-яка. Це залежить від того, чого родині не вистачає. Бракує дітей — додають мак. Здоров'я — часник. Багатства — варену гречку, горіхи або запікають монетки. Щоб солодко жити — сир чи яблука, — пояснює Олена.

Вимішує кульки, розміром із невелике яблуко. Круглу форму для пирога змащує маслом. Пиріжки кладе так, щоб між ними була відстань 1 см. Ставить у тепле місце на 5–10 хв., щоб пиріг підійшов.

Розігріває духовку до 180°С. Випікає пиріг ­25–35 хв. За 10 хв. до готовності змащує цукром, розчиненим у воді, щоб утворилась гарна скоринка.

— За святковим столом пиріг ламають і пригощають членів родини. Останній пиріжок залишають для душ померлих. Має лежати до ранку.

Зараз ви читаєте новину «У пиріг запікають монетки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути