неділя, 10 грудня 2006 15:46

У Мигалівцях печуть хліб на черені

Автор: фото: Максим КАВУН
  Алла Казік із села Мигалівці Барського району на Вінниччині щосуботи пече домашній хліб. Каже, що граб та ясен дають найкращий жар для тіста
Алла Казік із села Мигалівці Барського району на Вінниччині щосуботи пече домашній хліб. Каже, що граб та ясен дають найкращий жар для тіста

У селі Мигалівці Барського району на Вінниччині магазинний хліб купують рідко. Там його уже багато років випікають на черені. Прямо в печі, без форми. У тісто додають шматок із попередньої випічки. Деяким закваскам у цьому селі кілька десятків років.

— Увечері я заливаю окропом у дубовій діжці три-чотири кілограми борошна. Як остине, додаю дріжджі та кисле тісто, — пояснює 39-річна Алла Казік, дружина сільського голови Мигалівців. — Щоразу треба залишати трохи тіста на наступний раз. Ця закваска бродить до ранку. Потім доливаю ще літр окропу і всипаю муки — щоб тісто було туге, — сіє борошно на лопату Алла. — Десь 12 кілограмів муки треба та чотири літра води. Із цього виходить п"ять великих буханців. Нашій сім"ї з шести чоловік на тиждень вистачає. Такий хліб довго не черствіє.

Перший буханець посаджено у піч. Тепер на кухню можна пускати інших.

— У нашому селі таке повір"я: коли жар із печі вигорнутий, а перша буханка ще не посаджена, жодна мигалівська господиня не пустить на кухню. Бо якщо хто увійде на пусте черево пічки, то у господарів буде пусте черево довіку. Тобто голодні будуть.

Із 12 кілограмів борошна виходить п"ять великих буханців

Алла із застеленої рядном миски вигортає густе тісто на лопату. Обережно садить у піч.

— Моя мама не мала часу пекти хліб. У нашому селі Войнашівка, поряд із Мигалівцями, його пекли у формах. Тут уперше скуштувала такий. І свій перший хліб замісила. Я по направленню приїхала працювати вчителькою, жила на квартирі в однієї бабусі, — Алла розповідає й саджає хлібини одну за одною в пічку. — Ця бабуся якось каже: не можу сама замісити, і нема кому. Я погодилася. От замішую тісто, але я тоді молода була, вся така з накрашеними нігтями. Бабусин онук як врізав за вечерею окраєць, а там мій лак позлазив! Тепер, як хліб печу, нігтів не фарбую.

15 років тому Алла вийшла заміж за Володимира Казіка — колись фельдшера, а нині сільського голову. Навчилася в свекрухи хліб пекти. Перший раз робила, щоб ніхто не бачив. Боялася, що не вийде. Відтоді щосуботи замішує тісто.

— Піч має бути добре зробленою, — ділиться секретами господиня. — А дрова тільки грабові або ясеневі треба брати, іначе нічо не буде. Піч не дасть того жару, і хліб не пропечеться. А жар можна вигрібати тоді, як он ті цеглини білі стають, — показує на побілілі чотирикутники у кінці печі Алла. — У холодній печі вони чорні.

Алла садить останній буханець. Піч не закриває, щоб шкірочка не надто сухою була.

— Через півтори години буде готовий.

У навколишніх селах — Войнашівці, Козарівці — також печуть удома хліб. Але кажуть, що такого, як у Мигалівцях, по всій Вінницькій області нема.

Зараз ви читаєте новину «У Мигалівцях печуть хліб на черені». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути