четвер, 23 липня 2009 17:45

У гусячий паштет ллють коньяк

Автор: фото: Ірина ШУРИГА
  Кухарі готують гусячу печінку на фестивалі фуа-ґра в Угорщині. У країні виробляють близько 80 відсотків цієї страви в світі. Тим часом деякі європейські держави відмовилися від її споживання, бо птицю годують примусово
Кухарі готують гусячу печінку на фестивалі фуа-ґра в Угорщині. У країні виробляють близько 80 відсотків цієї страви в світі. Тим часом деякі європейські держави відмовилися від її споживання, бо птицю годують примусово

На початку літа провідні голландські готелі заявили, що виключають делікатесну гусячу печінку фуа-ґра зі своїх меню. Вишуканий паштет не мають подавати у ресторанах Нідерландів. На власників цих закладів натиснули захисники прав тварин, які протестують проти варварського способу відгодовування птиці.

— Бідних гусей часто годують примусово через металеві трубки, які засовують у горло, — кажуть захисники прав тварин. — Через це печінка птиць збільшується у 5–10 разів.

Від паштету з гусячої печінки відмовилася й королева Голландії Беатрікс. Її не готуватимуть і для офіціальних прийомів високих гостей.

За висновками американських дослідників, жирна печінка штучно відгодованої птиці містить отруйні речовини. Вони з"являються через запальний процес в організмі, викликаний стресом. Небезпечні речовини вражають головний мозок і спричиняють недугу, подібну до хвороби Альцгеймера. Фуа-ґра може погано вплинути на клітини підшлункової залози.

59-річна Христина Коваленко з міста Лозова на Харківщині каже, що ніколи не куштувала фуа-ґру. Восени, у сезонне забиття домашніх гусей, вона готує з гусячої печінки паштети за власними рецептами. Рідня жінки прозвала їх "Підробна фуа-ґра".

— Гусей тоді майже всіх забиваємо на тушонки й у морозилку, лише на розплід кілька зимувати лишаємо, — розповідає Христина Коваленко. — Із пупків, сердець, крил, ший та лапок холодець варимо. З печінки діти просять паштети їм передавати, але вони довго не зберігаються.

Каже, робить гусячий паштет трьох видів: печінковий, з грибами і зі шматочками шинки під апельсином. Останній навчила готувати невістка.

Гусячу печінку можна замінити на курячу. Але для жирності додати підчеревини

Для печінкового паштету Христина Микитівна обрізає з гусячої печінки зайве і вимочує кілька годин у молоці. Тим часом чистить багато цибулі, ріже чималими шматками і пасерує до готовності у вершковому маслі. Наприкінці ллє кілька столових ложок коньяку.

— Смаженої цибулі має бути майже стільки, скільки й сирої печінки. Цибулю можна і не пасерувати, а сирою з печінкою перекручувати. Тоді не забудьте додати перед запіканням розтопленого масла.

Вимочену печінку і смажену цибулю Христина Коваленко кілька разів перекручує на м"ясорубку з дрібними отворами. Зауважує, що перекручувати треба доти, доки маса стане однорідною. Солить її, перемішує і розливає у змащені вершковим маслом маленькі форми для кексів.

— Ставлю форми у миску з водою і запікаю з півгодини у духовці на водяній бані.

Печінковий паштет зі шматочками шинки і апельсином Христина Микитівна готує за подібним рецептом. У пропущену крізь м"ясорубку масу додає порізану кубиками шинку, виливає у форму і ставить на водяну баню. За 5 хв. витягає, кладе наверх тонко порізані півкільця апельсинів із цедрою і запікає до готовності.

— Паштет просякає соком апельсина, ароматно пахне і має ледь вловиму кислоту. Виймаю його акуратно з форми апельсинами догори.

Для паштету з грибами жінка тушкує печінку на пательні в олії й вершковому маслі з крупно порізаною цибулею, морквою і шматочками підчеревини. Каже, цибулі має бути наполовину менше, ніж печінки.

— Як все добряче стушкується і стане м"яким, збиваю у блендері на однорідну масу.

Далі Христина Микитівна перемішує паштет з окремо підсмаженими до готовності пластинками печериць. Як стане ледь теплим, викладає страву в миску гіркою і прикрашає зеленню.

— Мої дітки, онуки, як зі столиці приїжджають, завжди нахвалюють паштети. Кажуть, вони схожі на ту фуа-ґра, що у ресторанах подають, тільки солодкуватого соусу не вистачає.

Христина Коваленко додає, що гусячу печінку можна замінити на курячу. Але для жирності додати підчеревини.

Зараз ви читаєте новину «У гусячий паштет ллють коньяк». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути