Турецьке морозиво — дондурма — густе й довго не тане. Його вимішують із козячого молока та порошку висушених бульб орхідей. Десерт походить із південно-східної частини Туреччини — батьківщини цих рослин.
— Дондурму виготовляли ще за часів Османської імперії, султани вважали, що орхідеї посилюють чоловічу силу, — каже гід по Середземномор"ю Лілія Аксой, 32 роки. — І досі десерт продають із дерев"яних бочок на вулиці. Морозівник змушений безперестанку вимішувати морозиво, аби не загусло. У бочці, як правило, десятки порцій дондурми. Тому дати раду десерту може лише сильний чоловік.
У Стамбулі є морозивний квартал, де можна скуштувати понад сотню видів десертів. Деякі з них такі густі, що їх їдять за допомогою виделки та ножа.
— Подавання морозива — ритуал, який за доброго гумору морозівника може тривати до півгодини, — каже менеджер зі зв"язків із громадськістю туристичної компанії "Тез Тур" Натела Кацадзе. — Чоловік заграє з тим, кого пригощає. Простягає кульку морозива в стаканчику на довгій залізній мішалці і, коли ти вже його тримаєш у руках, раптово вихоплює. Морозиво липке, але як би його не тримали, однаково в руці залишиться лише стаканчик. Під час гри він ще й ударяє в дзвоники, щоб дезорієнтувати, намагається розсмішити.
Турецьке морозиво містить удвічі більше вітамінів А і В, на 13% більше кальцію й утричі більше калію, ніж звичайне.
Для 1 кг порошку знищують 1000 орхідей. Невелика фабрика з виробництва морозива щороку переробляє до 12 млн квітів. Щоб зберегти популяцію орхідей, турецькі екологи закликають використовувати для десерту штучні згущувачі.
Порція морозива коштує $1–2.
Коментарі