четвер, 28 грудня 2023 05:34

Священник помер після побиття

Священник помер після побиття
Григорій Хомишин був єпископом Станиславівським з 1904 року Фото: wikimedia

Єпископ УГКЦ 78-річний Григорій Хомишин помер у Лук'янівській в'язниці 28 грудня 1945 року. Не витримав тривалого побиття чекістів НКВД.

Чоловік народився 1867-го в селищі Гадинківці - нині Тернопільської області. 1893 року закінчив богословський факультет Львівського університету та одразу став священником. Продовжив навчання у Відні, де за п'ять років здобув ступінь доктора богословських наук. Працював катедральним служителем в Івано-Франківську, а 1902-го став ректором духовної семінарії у Львові.

1904 року митрополит Андрей Шептицький висвятив його на єпископа Станіславської єпархії. Хомишин активно займався її розбудовою, відкривав школи й бібліотеки. 1916-го спробував запровадити григоріанський календар, щоб порвати зв'язки із Росією. Попри опір вірян календар діяв в єпархії два роки.

У часи визвольних змагань долучився до державотворення ЗУНР. Закликав українців вступати в Галицьку Армію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Виявили доказ порятунку євреїв митрополитом Андреєм Шептицьким

1932 року опублікував працю "Українська проблема", у якій доводив, що прийняття Руссю хрещення з Візантії, а не з Риму, було великим нещастям, оскільки надалі це заважало основним істинам віри стати одночасно принципами поведінки вірних у повсякденному житті. 1933-го звернувся до вірян із закликом підтримати впровадження Католицької Акції - руху за справедливе розв'язання суспільних суперечностей. Для цього підтримав релігійне товариство "Скала". Дозволив йому в кожній парафії закладати читальні, що призвело до конфліктів з українською "Просвітою".

Вперше Хомишина заарештували після встановлення контролю СРСР над Галичиною 1939 року, але тоді відпустили - після обшуків не знайшли нічого "підозрілого". У період Другої світової війни долучився до порятунку євреїв, за що арештували німці. Чергове рішення про його арешт ухвалили вже радянські чекісти 26 березня 1945-го. За пів року до того помер митрополит Андрей Шептицький і радянська влада вирішила ліквідувати греко-католицьку церкву.

Хомишина звинувачували в антирадянській діяльності, співпраці з гітлерівцями й поляками, у підтримці українських націоналістів. Його посадили до внутрішньої тюрми НКВД УРСР у Києві. Під час допитів застосовували побиття, які завдали сильної шкоди й так слабкому здоров'ю. Наприкінці 1945 року його перевели до лікарні Лук'янівської в'язниці де він і помер. Поховали на території в'язниці чи в Биківні.

Беатифікований 2001-го Папою Римським Іваном Павлом II у Львові.

Радянська влада арештувала предстоятеля Української греко-католицької церкви Йосифа Сліпого у Львові 11 квітня 1945-го. Владику схопили в Соборі святого Юра.

Разом із ним заарештували єпископів Миколая Чарнецького, Григорія Хомишина, Никиту Будку та Івана Латишевського. На всіх завели справи про антирадянську діяльність, зв'язки з Ватиканом, іноземними розвідками та українськими націоналістами.

Доля предстоятеля залишалася невідомою для українців до середини 1946 року. Тоді розповіли, що владику вивезли до Києва. Звинуватили у "ворожій діяльності проти УРСР і співпраці з німецькими окупантами". Закидали, що публічно підтримав Акт відновлення Української держави 30 червня 1941-го. Призначили вісім років Сибірських таборів, у яких насправді він пробуде 18.

Зараз ви читаєте новину «Священник помер після побиття». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути