— Торт "Аляска" ефектний і на смак не розчаровує. Зовні нагадує засніжену гору. Має три шари — ніжний бісквіт, морозиво й безе. Морозиво можна магазинне, але я беру домашнє. Особливо люблю малинове. Воно надає кислинки й робить смак торта ще багатшим. Подавати "Аляску" треба одразу з духовки. Тоді буде цікавий контраст: зовні гаряче, а всередині холодне, — розповідає 29-річна Наталія Пустовіт з Одеси.
Для приготування морозива на торт бере три яєчні жовтки, 350 мл вершків жирністю 35%, 200 мл молока, 200 г цукру, 350 г малини.
— Вершки змішую з молоком. Ставлю їх на вогонь і доводжу до кипіння. Додаю 100 грамів цукру. Перемішую, доки не розтане. Тоді з вогню знімаю.
В окремій посудині збиває яйця з рештою цукру. Поступово вливає молоко з вершками. Весь час помішує. Ставить на слабкий вогонь.
— Не припиняючи помішувати, доводжу до легкого загустіння. Знімаю з вогню й лишаю охолоджуватися.
Окремо збиває блендером малину. Перетирає її через дрібне сито. Змішує з охололою яєчно-вершковою масою до однорідності. Переливає в контейнер. Його дно перед тим застеляє харчовою плівкою.
— Плівка треба, щоб морозиво можна було легко дістати й зберегти при цьому форму. У морозилку масу ставлю на 3–4 години. Кожні 20 хвилин ретельно перемішую — це зробить текстуру однорідною.
Для приготування бісквіта на торт Аляска бере три яйця, 150 г цукру, 70 мл молока, 40 г вершкового масла, 2 ст. л. крохмалю, 125 г борошна, 1 ч. л. розпушувача й пачку ванільного цукру.
— Усі інгредієнти для бісквіта повинні бути кімнатної температури. Збиваю яйця з цукром, звичайним і ванільним. Маса має посвітлішати й стати як густа, пишна піна.
В окрему посудину просіює борошно. Додає крохмаль і розпушувач. Ретельно перемішує. Невеликими порціями вводить суміш в яєчну масу. Наостанок додає розтоплене масло й молоко. Перемішує до однорідності.
— Деко застеляю пергаментним папером. Змащую трохи вершковим маслом. Заливаю тісто й ставлю в розігріту до 180 градусів духовку. Випікаю до рум'яної скоринки. Приблизно 20 хвилин.
Доки бісквіт охолоджується, готує меренгу. Для цього бере три яєчні білки, 100 г цукру, ч. л. ваніліну й солі на кінчику ножа.
— Змішую білки із сіллю. Збиваю міксером. Коли утворюється біла піна, по столовій ложці вводжу цукор. Збивати при цьому не припиняю. Роблю це, доки не утворяться стійкі піки.
Морозиво дістає з морозилки. На нього викладає охололий бісквітний корж. Накриває зверху деком. Добре притримуючи його, перевертає контейнер так, щоб корж опинився внизу, а морозиво — на ньому.
— Знімаю з морозива плівку. Контейнер забираю. На декові має лишитися лише бісквіт із морозивом. Вкриваю шаром меренги товщиною приблизно сантиметр. Ставлю на 2 хвилини в розігріту до 250 градусів духовку. Перекладаю на блюдо й одразу подаю на стіл.
Коментарі