
Кажуть, щоб Рік Вогненної Собаки пройшов вдало, на столі мають бути смачні страви — в першу чергу для псів. З якими наїдками зустріти свято, "ГПУ" розповіли на презентації страв національних кухонь етносів України в Інституті підготовки кадрів промисловості.
На презентації столи були заставлені стравами української, російської, в"єтнамської та узбецької кухонь. Їх було так багато, що я не впізнавала, що тут українське, а що ні. Особливо вражала величезна відбивна, що лежала в центрі тарелі.
— Це не відбивна, а моя коронна страва "Тарас Бульба",— підійшла до мене кухар ресторану української кухні "Біг Стріт" Людмила Князева, 45 років. — Рік Собаки треба зустрічати з яловичиною, свининою, але не курятиною, якої, вважається, собака не їсть через гострі кістки.
Відбивна, нарізана сантиметровими кубиками шинка, смажені грибочки, а зверху — друга відбивна
На "Тараса" треба взяти два великих шматки м"яса: яловичину та свинину. Кожен відбити, поперчити та посолити. Мають вийти два "коржі" на всю сковорідку. Обсмажте кожен, наче відбивну. Посмажте печериці з цибулею. "Тараса Бульбу" викладають шарами. Відбивна, нарізана сантиметровими кубиками шинка, смажені грибочки, а зверху — друга відбивна. Цю велику "котлету" треба обгорнути сальною сіткою і знову покласти на сковороду.
— Краще, якщо це буде фритюрниця, — радить пані Людмила. — Варто налити більше олії, щоб м"ясо добре присмажилося.
Страва подається великим шматком, прикрашається зеленню чи салатом. Добре обсмажене м"ясо має хрумтіти. Смаку додає перчик, а соковитості — гриби й цибуля.
Під звуки національних мелодій гостей запросили до столу. Подали в"єтнамські святкові рулети "Неми". Зовні вони схожі на наші голубці. В"єтнамці роблять їх із морепродуктів, рідше — зі свинини. Замість рису використовують горохові макарони. Завертають голубці не в капусту, а в рисовий папір. Страву обсмажують у фритюрниці. На смак "неми" виявилися пісними, не солоними, надто дієтичними. Хотілося додати сметани чи соусу, поперчити та посолити. Але оформлення сподобалося.
— В ананасі ми прорізали дірочки для "немів" і вийняли серцевину плоду, — розповідає дівчина у в"єтнамському костюмі, 20-річна Олена Бруховецька. — У серединку поставили свічку, а в дірочки помістили "голубці". Листя ананасу пофарбували червоним перцем.
Виглядала страва оригінально: світилася зсередини, листя ананасу нагадувало хвіст півня. Якщо приготувати українські голубці й оформити так, страва може замінити новорічну ялинку.
Що потрібно для "Тараса Бульби"
100 г відбивної свинини, 100 г відбивної яловичини, 60 г свинячої сітки, 40 г шинки, 80 г грибів, 1 цибулина
Коментарі