Ексклюзиви
понеділок, 29 червня 2020 00:21

"Що довше бігос стоїть, то смачнішим стає"

Автор: POVAR.RU
  Бігос готують з яловичиною, свининою і курятиною. Присмачують сухим червоним вином та сливовим варенням
Бігос готують з яловичиною, свининою і курятиною. Присмачують сухим червоним вином та сливовим варенням

— Запасіться терпінням, бо справжній бігос можна спробувати тільки за три дні з початку приготування, — розповідає 60-річна Євгенія Курленя з Києва. — Колись кожна поважна господиня мала в холодній коморі велику діжку з бігосом. Що довше він стоїть і частіше розігрівається, то смачнішим стає.

Звечора заливаю три сушені груші половиною склянки сухого червоного вина. Замочую жменю сушених білих грибів на годину. Промиваю і відварюю. Проціджую через марлю.

На 2 столових ложках смальцю обсмажую дві великі цибулини, нарізані кубиками. Додаю кілограм м'ясних продуктів — вареної яловичини, смаженої свинини, буженини, шматок-два курки, качки чи гуски та кілька сортів підкопченої ковбаси, сосисок і жирної шинки. Усе ріжу невеликими кубиками й обсмажую 20 хвилин. Перекладаю у глибоку жаровню. До смальцю, який залишився після обсмажування, вливаю склянку томатного соку. Доводжу до кипіння і додаю 800 грамів свіжої білокачанної капусти, тонко нашаткованої і трохи пом'ятої руками. Тушкую 15 хвилин під кришкою та відправляю у жаровню.

Окремо змішую 800 грамів добре віджатої квашеної капусти, порізані соломкою відварені гриби та склянку грибного відвару. Тушкую під кришкою пів години. Перекладаю до всіх інгредієнтів. Вкидаю скибки двох очищених кисло-солодких яблук і лавровий лист. Додаю порізані соломкою груші. Вино, в якому ті настоювалися, розводжу столовою ложкою густого сливового варення і вливаю до решти. Перемішую. Ставлю жаровню на вогонь. Як тільки бігос "запихтить" — солю, перчу. Можна всипати цукру, додасть пікантності.

Бігос тушкую під кришкою майже 2 години. За потреби доливаю води. Помішую час­то, бо може підгоріти. Виношу жаровню у прохолодне місце і залишаю на добу. Потім знову тушкую 30 хвилин і відправляю "дозрівати". Наступного дня повторюю. Після цього бігос вважається готовим.

Зараз ви читаєте новину «"Що довше бігос стоїть, то смачнішим стає"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути