понеділок, 28 січня 2013 06:30

Сіль із запеченої сьомги збивають молотком

Автор: фото надане Іриною Ферчук
  Смажений на грилі лосось поливають вершковим соусом із сиром камамбер. До нього додають часник, кріп та каперси
Смажений на грилі лосось поливають вершковим соусом із сиром камамбер. До нього додають часник, кріп та каперси

Киянка 34-річна Ірина Ферчук удома готує страви лише з органічних продуктів. Не купує готової кулінарії. Хліб, солодощі, соуси робить сама. Знаходить або вигадує вишукані страви для чоловіка. Червону рибу  готує нашвидкуруч.

— Є дуже простий рецепт із Іспанії. Це риба в "соляній шубі", — розповідає. — Підійде тим господиням, хто не любить зчищати луску. Можна так готувати сьомгу або іншу рибу: сибаса, морського окуня чи дорадо. Все одно вийде смачно.

Вмикає духовку, аби нагрілася до 220°С. Деко застеляє пергаментом, насипає шар солі завтовшки 1 см.

— Можна й грубший — не завадить. Випатрану й вимиту рибну тушку начиняю розмарином. Можна замінити на чебрець. Листя має пряний запах, який добре поєднується із рибним. Також можна закласти кілька скибок лимона. Риба любить цитринку. Викладаю на деко і засипаю сіллю так, аби було схоже на сніговий замет. Тоді запихаю у дуже гарячу духовку. Якщо рибина кілограмова, тримаю приблизно 45 хвилин. Більша печеться довше.

Сіль утворює міцний панцир, усередині якого риба готується у власному соку з ароматами розмарину.

— Для зняття "соляної шуби" потрібен молоточок або міцний ніж. Риба одночасно звільняється і від солі, й від луски. М'якоть без панцира не солона, тому потрібно додатково посолити-поперчити, полити лимонним соком і швидко їсти, доки гаряча.

Також червону рибу смажить на сковороді. Таку подає із соусом.

— Підійде лосось чи інша червона риба. Шматочки присолюю і обсмажую на оливковій олії. У борошні чи сухарях не обкачую. Готову знімаю зі сковорідки, аби не набрала зайвого жиру.

Для соусу змішує вершки 20%-ї жирності з подрібненим сиром камамбер. Варить кілька хвилин на малому вогні.

— Треба, щоб сир розчинився. Потім натираю в суміш часник і ріжу кріп. Це все на око. Для того, щоб соус вийшов густий, вершків повинно бути не більше, ніж сиру. Поливаю лосося і подаю до столу.

Тернополянка Галина Чорненька, 45 років, на заробітках у Португалії доглядала літню жінку, яка просила її готувати рибу за різними рецептами.

— Казала мені, які продукти купувати і що з них робити. Ніколи раніше стільки риби не пробувала. Тунця так і не полюбила, а от лосося своїм дітям щомісяця запікаю.

0,5 кг філе ріже на шматки завбільшки як сірникова коробка, солить, перчить. Поливає 2 ст. ложками оливкової олії. Сипле 1 ч. ложку прованських трав і стільки ж сушеної паприки.

— Можна просто сушеного чебрецю. Ставлю в холодильник на ніч маринуватися. Уранці виймаю і викачую в кунжуті. Печу на деку на пергаменті. Його намащую олією, щоб риба не пристала.

Випікає 15 хв. за температури 200°С. Стежить, щоб кунжут не згорів.

Сметану збивають з пармезаном і кропом

— До лосося подаю соуси "Тисяча островів" та "Сирний з пармезаном", — каже 40-річна Ніна Фарафонова, власниця столичного рибного кафе "Єсеня". — Вони легкі й допомагають розкрити смак риби, не приглушують його.

"Тисячу островів" робить із болгарського перцю, свіжого та квашеного огірка, помідора. Додає петрушку, часник, вершки, майонез і томатну пасту. Всі складові дає порівну, по 50 г. Збиває блендером до однорідної маси.

Лосося смажить на грилі чи запікає в духовці. Готову рибу збризкує лимонним соком.

— "Соус з пармезаном" дуже люблять клієнти. Смакує як до смаженого, так і до солоного лосося. Готувати просто. До півлітра сметани 25-відсоткової жирності тру 100 грамів сиру пармезан. Мілко нарізую 50 грамів кропу. Все збиваю блендером. Додаю пів чайної ложки чавленого часнику. Перемішую та одразу подаю.

 

Зараз ви читаєте новину «Сіль із запеченої сьомги збивають молотком ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути