понеділок, 08 жовтня 2012 06:45

Рульку треба помазати глазур'ю

Автор: фото: Тарас Подолян
  У столичному ресторані ”Чорне порося” свинячу рульку запікають у печі при температурі 600 градусів. Перед тим її варять у маринаді з вина, соєвого соусу та спецій
У столичному ресторані ”Чорне порося” свинячу рульку запікають у печі при температурі 600 градусів. Перед тим її варять у маринаді з вина, соєвого соусу та спецій

Свинячу рульку шеф-кухар столичного ресторану "Чорне порося" 40-річний Олег Білоус варить у спеціях кілька годин. Потім запікає.

— Айсбан — це німецька національна страва. Перекладається як крижана гірка. Готова має блистіти. Вибираю рульку, яка подобається — задню чи передню. Висмалюю її, якщо треба. Добре вимиваю, потім ніч вимочую у воді. Варю до готовності у спеціях. На літр води додаю півлітра соєвого соусу, склянку білого сухого вина, по 5 грамів кореня імбиру, кори кориці, мускатного горіха, чорного перцю горошком. Удвічі менше — анісу, лаврового листя, мексиканського і сичуанського перцю. Змішую спеції потроху та пробую. Цукор також даю за смаком.

Гомілка волокниста і жорстка. Її варять до готовності, як на холодець. М'ясо має розпадатися на "нитки".

— Потім рульку треба помазати глазур'ю. Беру по 30 грамів гірчиці та майонезу. Змішую зі столовою ложкою меду та почавленим часником. Треба з півголівки. Можна додавати й інші спеції. Важливо, щоб соус вийшов смачним.

Намащує м'ясо і запікає страву в іспанському грилі.

— Це чавунна дров'яна піч, коштує від 10 тисяч євро. Завдяки руху гарячого повітря температура сягає 600 градусів. У такій печі палимо дрова з фруктових дерев. Продукти запікаються швидко, з димком. Удома рульку можна готувати в духовці або в мікрохвильовці з грилем.

Подає на стіл із хроном і гірчицею, картоплею під грибним соусом і тушкованою капустою. Офіціанти допомагають гостям відділяти рульку від кістки.

Вінничанка 40-річна Марія Климчук свинячий окіст нашпиговує часником.

— У нас удома ця страва найулюбленіша. На 1,5 кілограма голяшки чищу дві голівки часнику. Мию і добре обсушую рульку. У кількох місцях встромляю і прокручую ножа, щоб дірка була ширша. Начиняю розрізаними навпіл зубцями часнику. На шкірі роблю надрізи, щоб витопилося більше жиру і голяшка швидше спеклася.

Обмазує гірчицею, змішаною порівну з соєвим соусом. Маринує щонайменше годину, краще добу. Якщо ставлю ненадовго, у маринад додаю сіль. Якщо лишаю на добу — солю аж перед запіканням.

Розігріває духовку до 200°С. Запікає м'ясо у фользі або рукаві.

— Велику тримаю 1,5 години. Перевіряю зубочисткою в найтовстішому місці. М'ясо має виділяти прозорий сік. Не перевертаю. Лише за півгодини розмотую, щоб припеклася хрумка шкірочка.

Готову страву виймає з духовки, знов щільно замотує. Півгодини дає постояти і просочитися. Тоді нарізує і подає до столу.

— Інколи голяшку варю перед запіканням годину на повільному вогні. У юшку кладу моркву, цибулю, корінь петрушки, солю. М'ясо потім виходить м'яким, у духовці тільки присмажується зверху. Із бульйону варю суп.

Капусту тушкують із білим вином

До свинячої рульки подають страву з капусти — шукрут.

— Тушкують квашену, але можна брати і свіжу, — каже Олег Білоус. — На півкіло капусти кладу по 150 грамів подрібнених цибулі й моркви, трохи часнику й яблука. Заливаю білим сухим вином і підсолоджую цукром. Усе це обсмажую, доки не пом'якне.

Марія Климчук тушкує добре проквашену капусту.

— Цибулю дрібно ріжу, підсмажую на олії в казані з товстим дном. Відтискаю півкіло капусти і викладаю зверху. Додаю половину чайної ложки чорного меленого перцю і вдвічі більше шишкоягід ялівцю. Заливаю білим сухим вином, щоб покрило.

Тушкує під кришкою годину, додає картоплю. Потім тримає на вогні ще стільки ж.

 

Зараз ви читаєте новину «Рульку треба помазати глазур'ю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути