Ексклюзиви
понеділок, 11 червня 2007 15:45

Рибу смажать на гірчичній олії

Автор: фото: reuters/Dario Pignatelli
  Кухар римського ресторану готує на обід салат зі свіжих овочів — помідорів, салату, зелені, оливок. Страву заправляє оливковою олією. Більшість марок олії, які продають із написом ”зроблено в Італії”, насправді виготовляють в Іспанії або в Тунісі
Кухар римського ресторану готує на обід салат зі свіжих овочів — помідорів, салату, зелені, оливок. Страву заправляє оливковою олією. Більшість марок олії, які продають із написом ”зроблено в Італії”, насправді виготовляють в Іспанії або в Тунісі

У суботу по обіді на базарі "Нивки" біля бідонів і мішків із насінням соняшнику, гарбуза та льону стоїть черга. Чоловік продає зернята та олію. Гарбузову по 63 грн за літр, горіхову — по 58 грн, рижієву — по 16 грн, гірчичну — по 9 грн, ріпакову й кукурудзяну — по 8 грн, лляну — по 7 грн, соєву — по 6,5 грн. Соняшникова для смаження коштує 5,5 грн, а для салатів — 7 грн за літр.

Черкащанин Сергій Царенко, 39 років, має маленьку німецьку олійницю. На ній виготовляє 10 видів олії. У Київ на продаж привозить кілька разів на рік.

— Соєву олію не люблю робити, це дуже клопітно. Сою треба нагріти до 120 градусів, тоді покласти під прес. А якщо не розжарити, олія вийде отруйною.

За півтора дня Царенко розпродав усю привезену олію — 160 літрів. Другого дня доторговує соняшниковим та лляним насінням. Від решти товару залишилися тільки перекреслені чорним маркером цінники. Але люди часто запитують про олію. За 20 хв підійшли шестеро. Білява жінка з гаманцем у руках питає, коли він приїде наступного разу.

— Приходьте у жовтні. — Ця молодиця у мене завжди олію купує, — каже Сергій, коли білявка відійшла. — У неї п"ятеро дітей.

Макарони їдять з олією замість вершкового масла

— Я теж постійно у Сергія купую олію, — чоловік із сивою  бородою, у чорній футболці представляється начальником облікового центру громадської авіації. Це 78-річний Володимир Семенець. — Магазинна ніякого запаху не має. А Сергієва — домашня, запашна.

Володимир Семенець у Царенка бере олію по 7 грн, нею заправляє салати зі свіжих овочів.

— У мене був один покупець-білорус, — веде далі Сергій Царенко. — Він казав, що у них на батьківщині цінують рибу, посмажену на гірчичній олії. Мовляв, це дуже смачно, але в них важко купити саме з гірчиці.

Царенко радить зберігати олію в темному прохолодному місці. Каже, краще перелити її зі світлого посуду в темний.

— Олія містить багато корисних і лікувальних речовин. Але якщо стоятиме на сонці, втратить свою цілющість, зіпсується.

Розповідає, що вся його сім"я, дружина та двоє дітей макарони їдять з олією замість вершкового масла. У соєву олію вмочують чорний хліб.

— Та найбільше я люблю гарбузову олію, — каже Сергій. — Вона дуже корисна. Вранці випиваю столову ложку і ввечері.

Скільки коштує олія

Киянка Галина Опанасівна, 67 років, овочі, м"ясо, рибу, картоплю смажить на кукурудзяній олії. Нею заправляє салати. Каже, що страви виходять смачні.
Олія з різного насіння продається у столичних супермаркетах. У "МегаМаркеті", що в ТЦ "Більшовик" на вул. Гетьмана, крім соняшникової, пропонують до десяти різновидів товару. Наприклад, є суміш з оливкової та соняшникової олії. А в "МегаМаркеті" на Петрівці продають олію з гарбузового насіння.

Олія    об"єм, л    ціна, грн
кукурудзяна    1    7,68
оливкова    0,5    25,80
з волоського горіха    0,5    46,32
з виноградних кісточок    0,5    57,84
арахісова    0,35    52,80
кунжутна    0,35    62,34
з насіння гарбуза    0,25    35, 16
суміш оливкової і соняшникової    1    8,10

Зараз ви читаєте новину «Рибу смажать на гірчичній олії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути