— Знайшла вдома стару кулінарну книгу. Довго гортала і прочитала старовинний рецепт пастили з яблук. Не така, як у дитинстві, але порадує гостей. Треба самі яблука, цукрова пудра, білок яйця і цукор, — каже киянка Валентина Реброва.
Миє яблука. Запікає зі шкіркою цілими в духовці при 180°С 30 хв. Коли шкірка трісне і всередині стануть м'якими, швидко виймає. Кілька хвилин охолоджує. Ще теплі чистить, виймає кісточки. М'якоть перекладає у сито.
— Ретельно перетираю у чисту миску. Якщо подрібнити блендером, можуть лишитися часточки насіння і жорстка оболонка. Тому сито — простіше за все. В іще тепле пюре додаю 170 грамів цукру й ретельно перемішую. Даю охолонути повністю. Відділяю білок яйця і вливаю до пюре. Жовток не знадобиться. Збиваю все вінчиком до білої маси. Об'єм збільшую удвічі, а краще — втричі. Тому вимішую не менше семи хвилин. Вливаю у товсту круглу форму для запікання 20 на 30 сантиметрів. Склянку суміші залишаю, щоб змазати пастилу. Ставлю форму в духовку на 70 градусів. Тримаю там вісім годин. Якщо не вдається тримати низьку температуру, сушити пастилу можна при 100 градусах з відкритими дверцятами, але не більше п'яти годин.
За 8 год. виймає форму з духовки. Дає охолонути. Акуратно перекладає пласт загуслої маси на дерев'яну дошку. Дістає лопаткою й ножем. Нарізує пастилу гострим ножем на однакові прямокутники.
— Викладаю стопкою один на інший. Перед тим кожен шар промащую яблучно-білковою сумішшю, яку лишила вчора. Вийшло п'ять таких пластів. Залежно від форми може бути від трьох до шести. Підсушую пастилу в духовці при 70 градусах ще дві години. Дістаю, гострим ножем обрізую нерівні краї, щоб вийшов цілий акуратний прямокутник. У миску всипаю цукрову пудру. Обвалюю в ній пастилу з усіх сторін. Зайву прибираю. Подаю порізаною тонкими скибочками. Поряд ставлю чашку з молоком. Донька любить із чорним чаєм. Просить нарізати до неї твердого сиру. За кімнатної температури не твердіє два-три дні.
Яблука начиняють шоколадним сиром
— У кого лишилися яблука, можна нафарширувати їх шоколадним сиром. М'який, ароматний, — каже Валентина Реброва. — Нагрійте духовку до 180 градусів у режимі гриль. Два цілих яблука розріжте навпіл, виріжте серцевину. Викладіть у товсту форму для запікання.
Виделкою збиває 150 г м'якого сиру з 1 ч. л. какао до однорідності. Викладає на яблука й посипає кунжутом. Запікає півгодини.
— Солоденькі яблука подавати можна як теплими, так і холодними. Останні прикрашають збитими вершками. Для декору поряд на тарілку кладу дві-три скибки свіжих яблук.















Коментарі