понеділок, 22 червня 2015 07:30

Пастилу томлять при низькій температурі вісім годин

Автор: ФОТО З САЙТА WWW.babyblog.ru
  Нарізаній тонкими листами пастилі можна надавати різні форми: скласти у вигляді квітки, покласти один на другий, перемастивши яблучним джемом, або скрутити в трубочку
Нарізаній тонкими листами пастилі можна надавати різні форми: скласти у вигляді квітки, покласти один на другий, перемастивши яблучним джемом, або скрутити в трубочку

— Знайшла вдома стару кулінарну книгу. Довго гортала і прочитала старовинний рецепт пастили з яблук. Не така, як у дитинстві, але порадує гостей. Треба самі яблука, цукрова пудра, білок яйця і цукор, — каже киянка Валентина Реброва.

Миє яблука. Запікає зі шкіркою цілими в духовці при 180°С 30 хв. Коли шкірка трісне і всередині стануть м'якими, швидко виймає. Кілька хвилин охолоджує. Ще теплі чистить, виймає кісточки. М'якоть перекладає у сито.

— Ретельно перетираю у чисту миску. Якщо подрібнити блендером, можуть лишитися часточки насіння і жорстка оболонка. Тому сито — простіше за все. В іще тепле пюре додаю 170 грамів цукру й ретельно перемішую. Даю охолонути повністю. Відділяю білок яйця і вливаю до пюре. Жовток не знадобиться. Збиваю все вінчиком до білої маси. Об'єм збільшую удвічі, а краще — втричі. Тому вимішую не менше семи хвилин. Вливаю у товсту круглу форму для запікання 20 на 30 сантиметрів. Склянку суміші залишаю, щоб змазати пастилу. Ставлю форму в духовку на 70 градусів. Тримаю там вісім годин. Якщо не вдається тримати низьку температуру, сушити пастилу можна при 100 градусах з відкритими дверцятами, але не більше п'яти годин.

За 8 год. виймає форму з духовки. Дає охолонути. Акуратно перекладає пласт загуслої маси на дерев'яну дошку. Дістає лопаткою й ножем. Нарізує пастилу гострим ножем на однакові прямокутники.

— Викладаю стопкою один на інший. Перед тим кожен шар промащую яблучно-білковою сумішшю, яку лишила вчора. Вийшло п'ять таких пластів. Залежно від форми може бути від трьох до шести. Підсушую пастилу в духовці при 70 градусах ще дві години. Дістаю, гострим ножем обрізую нерівні краї, щоб вийшов цілий акуратний прямокутник. У миску всипаю цукрову пудру. Обвалюю в ній пастилу з усіх сторін. Зайву прибираю. Подаю порізаною тонкими скибочками. Поряд ставлю чашку з молоком. Донька любить із чорним чаєм. Просить нарізати до неї твердого сиру. За кімнатної температури не твердіє два-три дні.

Яблука начиняють шоколадним сиром

— У кого лишилися яблука, можна нафарширувати їх шоколадним сиром. М'який, ароматний, — каже Валентина Реброва. — Нагрійте духовку до 180 градусів у режимі гриль. Два цілих яблука розріжте навпіл, виріжте серцевину. Викладіть у товсту форму для запікання.

Виделкою збиває 150 г м'якого сиру з 1 ч. л. какао до однорідності. Викладає на яблука й посипає кунжутом. Запікає півгодини.

— Солоденькі яблука подавати можна як теплими, так і холодними. Останні прикрашають збитими вершками. Для декору поряд на тарілку кладу дві-три скибки свіжих яблук.

Зараз ви читаєте новину «Пастилу томлять при низькій температурі вісім годин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути