— Пастила — кращий смаколик для дітей, ніж цукерки й шоколадки. Не містить цукру. Довго зберігається. Смак і аромат можна урізноманітнити корицею, гвоздикою чи ваніллю, — каже 59-річна Віра Мірка з Яворова Львівської області.
— Кілограм груш будь-якого сорту ріжу на невеликі шматки, видаляю насіння. Складаю у каструлю з товстим дном. Додаю зірочку бодяну і пів чайної ложки кардамону. Груші можна змолоти на м'ясорубці, а потім протушкувати 15 хвилин на середньому вогні під кришкою. Або спершу приготувати, а тоді перебити блендером. Перед подрібненням бодян треба вийняти.
Деко застеляю пергаментом. Змащую олією. Викладаю пюре шаром 7–8 міліметрів й вирівнюю лопаткою. Інакше довго сохнутиме й не скрутиться. Тримаю у духовці 5 годин при температурі не вище 100 градусів, привідкривши дверцята. Пастила готова, коли має золотистий колір і не прилипає до рук.
Як охолоне, перевертаю пергаментом доверху, змочую водою. Залишаю на 5 хвилин. Знімаю папір і розрізую на прямокутники. Їх скручую трубочками. Складаю в банку, зберігаю у холодильнику.
Коментарі