— Паска з цукатами — це сирний пудинг, який не печуть. Пробувала різні рецепти. В основі всіх — сир, сметана, масло й багато цукатів,— каже ужгородка Тереза Магорита, 51 рік. — Головне, щоб продукти були свіжі, маса — добре збита й без запаху холодильника.
Тереза ставить форму із сирною паскою в холодильник у глибокій каструлі, щоб зверху накрити харчовою плівкою та кришкою. Тоді не вбере запаху м'ясного, а м'ясо не натягне солодкі прянощі.
— 1,5 стакана сметани найбільшої жирності змішую зі стільки само цукру. Збиваю, доки не розчиниться. Окремо 100 грамів цукру збиваю із пачкою м'якого масла. Додаю чотири варені жовтки, дрібку солі та кіло сиру. Перед тим пропускаю його через м'ясорубку, щоб був пухкий. Вкидаю ваніль і стакан цукатів. Вимішую та вливаю збиту сметану.
Цукати купує в магазині східних ласощів. Бере різні — що більше, то кращий смак паски. Можна додати родзинок і горіхів. Із спецій — корицю, шафран, цедру.
— Готову масу викладаю у форму, застелену марлею. Її кінцями накриваю паску зверху, прикладаю гніт і ставлю в холодильник на 6 годин. Роблю це звечора в суботу, уранці в неділю розговляємось і смакуємо з кавою.
Паску з цукатами зверху прикрашають сухофруктами й горіхами. Краще змішувати різні види. Мокрі м'які цукати не беруть вологи з паски. Сухі її тягнуть. Сухофрукти перед додаванням варто розмочити.
— Можна навіть у коньяку, вині. Перед тим слід обдати окропом.
Коментарі