— Я завжди полюбляла експериментувати з їжею, — каже киянка Наталія Якубець, 36 років. — Тоді з банальних страви перетворюються на екзотичні.
Якубець запевняє, що звичайний салат зі свіжої капусти має інший смак, якщо у нього додати апельсин.
Для салату бере півкілограма білокачанної капусти. Шинкує її якнайдрібніше й додає три терті кислі яблука. Обчищений апельсин розбирає на дольки, ріже їх на невеликі шматки й кладе до капусти. Салат солить, заправляє майонезом і добре перемішує.
— Мені набрид салат із огірків і помідорів, який зазвичай заправляють майонезом чи олією. Придумала для нього цікаву заправку — став смачнішим. З"їдаємо миттєво!
Наталія розрізає навпіл огірок, ложкою вичищає зернята й тонко нарізає. Верхи двох помідорів злегка надрізає навхрест і опускає в окріп на 10 с.
— Із томатів треба зняти шкірку, розрізати навпіл і вийняти насіння.
Нарізає помідори невеликими кубиками, додає дрібно порізану цибулю. Овочі змішує, солить і залишає настоятися півгодини.
Для заправки бере столову ложку французької гірчиці. Запевняє: її смак м"якший за традиційну російську. Додає 2 ст. ложки олії, 3 ст. ложки оцту, 100 г вершків жирністю 20%, чайну ложку цукру. Заправку солить, перчить і перемішує.
— Із овочів обов"язково злийте сік, — радить Наталія. — Залийте заправкою й посипте подрібненим кропом.
Киянка Ольга Хоменко, 24 роки, м"ясні й овочеві салати заправляє йогуртом із авокадо.
— Для заправки купую натуральний йогурт без наповнювачів, — ділиться вона. — Для жирності збиваю його з кількома ложками оливкової олії.
Із авокадо виймає кістку і вилкою розминає м"якоть. Збризкує її лимонним соком і змішує з йогуртом. Солить і кидає чайну ложку цукру.
— Заправка смачна і так, але інколи ще добавляю смажений кунжут.
Хоменко розказує, що для чоловіка Сергія салати заправляє часниковою заправкою:
— Часник не давлю у часничниці. Смачніше — товчений із сіллю у ступці. Розтираю його до однорідної маси.
Товчений часник Ольга розводить холодною кип"яченою водою. Суміш додає до майонезу і салатів з олією.
Коментарі