Ексклюзиви
вівторок, 30 жовтня 2007 14:35

Надія Василиха з грибів готує вісім страв

До грибного сезону Надія Василиха, 46 років, з райцентру Перечин Закарпатської обл. взяла відпустку. Жінка працює апаратником-лаборантом лісохімкомбінату. Понад три тижні ходила в ліс по гриби. Зібраних запасів вистачить усій родині на цілий рік.

— За все життя я не продала жодного гриба, — Надія Іванівна виймає з великого кошика гриби, сортує їх у миски. — У нас є морозильна камера на 150 літрів. Вона вже повна. Оцю миску відвезу мамі й сестрі в Оноківці. Нехай маринують.

Народилася Василиха в Оноківцях, поблизу Ужгорода. Після одруження переїхала до Перечина. Там усюди ліси.

— Заготівля грибів — дуже вигідна справа, — каже Надія. — Вони заміняють м"ясо. Багаті на білки. Найкращі смакові якості — у тих, що зберігалися замороженими.

Гриби Надія Василиха сортує за видами, чистить, вибирає сміття. Потім миє, дрібно ріже й відварює в підсоленій воді. Потім висипає в друшляк, дає їм охолонути. Невеликими порціями розкладає в поліетиленові пакети і кладе в морозильну камеру. Будь-коли можна дістати й куховарити.

Маринувати також неважко. Почищені й відварені гриби жінка проварює ще 5–10 хв. у маринаді. Готує його з цукром, сіллю, горошком духмяного перцю, лавровим листям. Додає оцет або лимонну кислоту. Спеції — на смак.

— Сушені гриби можна вберегти від шашелю, якщо дати їм добре просохнути, — радить Василиха.

Складає їх у скляну банку й щільно закриває капроновою кришкою. Тримає в прохолодному місці. Мариновані й сушені зберігаються впродовж двох років.

— У нас на Святвечір на столі обов"язково має бути 12 страв, — каже Надія Василиха. — Я теж дотримуюся цього звичаю. Із грибів готую сім або вісім страв — голубці, плов, мариновані гриби з олією, часником або цибулею. Морожені смажу. Роблю салат із сушеними грибами та квашеною капустою.

Улюблена страва — суп. Готує його, додаючи дрібно нарізані картоплю, моркву, цибулю, корінь петрушки й перлову кашу. Спеції — на смак.

— Із грибами можна готувати будь-яку страву, — запевняє господиня.





Шапочки печериць подають з чипсами

Окрасою святкового столу киянки Віталіни Савченко, 27 років, є фаршировані шапки печериць. У неглибокій тарілці, прикрашеній салатом, скибочками яєць, помідорами-чері й чипсами зі смаком сиру, вони нагадують осінню лісову галявину.

— Шампіньйони вибираю маленькі, — каже Савченко. — Вирізаю ніжку, подрібнюю її і смажу з цибулею та морквою. Наприкінці додаю масла. Воно надає грибам ніжного смаку.

Сирі шапочки грибів Віталіна наповнює засмажкою і складає у велику пательню. Запікає у духовці, поки стануть коричневими.

Тортові коржі перекладають грибним фаршем

Киянка Олександра Гаїнська, 49 років, часто готує грибний торт. Гриби, переважно шампіньйони, купує на ринку.
— Цей торт можна приготувати з будь-якими грибами, — ділиться Олександра Григорівна. — Начинка буде смачніша, якщо смажені гриби пропустити через м"ясорубку чи подрібнити у блендері.
Печериці Гаїнська дрібно ріже і смажить із великою кількістю цибулі. Наприкінці додає 1 ст. л вершкового масла. Інші гриби перед смаженням відварює.
Тісто для коржів жінка колотить, як на налисники. На 0,5 л молока чи води бере 40 г дріжджів, 2 ст. л цукру, сіль, кілька ложок олії. Борошно досипає, доки тісто набуде густоти сметани. Смажить з обох боків.
Млинці жінка складає на деко, перекладаючи кожен грибною начинкою. Верх торту змащує майонезом, посипає сиром і ставить на 15–20 хв. у духовку. Прикрашає зеленню і цілими грибочками.
— Раптом гості завітають, грибним фаршем перекладаю куплені коржі, — веде далі Гаїнська. — Найсмачніший грибний торт — із прісними коржами для "Наполеона". Тоді кожен корж змащую ще й майонезом.

Зараз ви читаєте новину «Надія Василиха з грибів готує вісім страв». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути