пʼятниця, 30 липня 2010 08:46

Мідії готують на розжареному залізі

Автор: фото: Ірина Патлатюк
  Мідії для салату замочують у воді з лавровим листям. Проварюють, нарізають шматками і змішують із рисом та майонезом
Мідії для салату замочують у воді з лавровим листям. Проварюють, нарізають шматками і змішують із рисом та майонезом

Киянин Георгій Мельников, 36 років, повернувся із кримського селища Міжводне. Розповідає, що на глибині 10 м ловив рапан, мідій і креветок. Готував із них відбивні.

— Рапан потрібно готувати одразу або ж поставити в холодильник. У спеку вони швидко псуються. Мушлю обережно розбиваю і виймаю звідти рапану. Потім зрізую верхню пластинку та відокремлюю стравохід і печінку. Промиваю холодною водою. Молотком для відбивних відбиваю рапан до товщини приблизно два сантиметри. Солю, перчу за смаком, обвалюю в муці з яйцем і смажу з обох боків на соняшниковій олії. Смакують рапани з вином та овочами.

Мідії Георгій радить не підсолювати, бо вони й без того солонуваті.

— Мідії смачні у власному соку. Їх потрібно покласти в алюмінієву каструлю на середній вогонь. Вони мають розкритися і пустити сік. Як потушаться хвилин з 15, відокремлюю молюски від мушель і смажу їх на соняшниковій олії. Додаю 300–400 міліграмів процідженого соку, в якому вони тушилися. Це все має прокипіти 10 хвилин. Додаю 100–150 грамів вершкового масла, три зубчики почавленого часнику і одну підсмажену цибулину. Нехай ще трохи покипить.

Ніна Циганова, 52 роки, теж готує мідії на природі. Смажить їх на розжареному листі заліза на вогнищі. Страва готова за кілька хвилин.

— Удома мідії проварюю до готовності й мариную з цибулею, скропленою лимонним соком. Роблю так для того, аби цибуля не гірчила. Заправляю олією.

Салат із мідій і рису робить Ольга Криворот, 32 роки. Заморожені морепродукти купує в супермаркеті. Для салату їх потрібно десь півкілограма, довгого рису — 150–200 г, два помідори, спеції та зелень за смаком. Рис злегка відварює, мідії замочує у воді з лавровим листям, перцем і сіллю. Потім проварює їх протягом 20 хв. Воду обережно зливає, дає мідіям охолонути. Нарізує невеликими шматками і перемішує з рисом. Прикрашає салат зеленню і порізаними помідорами. Можна полити соняшниковою чи оливковою олією.

Зараз ви читаєте новину «Мідії готують на розжареному залізі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути