У медовусі можуть бути ягоди, трави, спеції, але класичний варіант — це мед і дріжджі, розведені водою, каже столичний бармен Ігор Черкас, 32 роки.
— За цим рецептом зробити медовуху найлегше та найшвидше. Ставте на вогонь каструлю з 10 літрами води й вкидайте в неї 1,5 кілограма меду, як тільки у воді почнуть підніматися бульбашки. Кип'ятите 2-3 хвилини, весь час знімаючи піну. Як її вже не буде, вкидаєте жменю шишок хмелю, закриваєте кришкою й вимикаєте вогонь.
Доки суміш настоюється, у підсолодженій теплій воді розводять 3 г дріжджів. Коли підійдуть, виливають у теплу медовуху. Напій бродить п'ять днів. Потім проціджують, розливають у пляшки. Має настоятися в холодному місці кілька днів.
— Відкорковувати треба обережно, може пінитися. Завдяки дріжджам і хмелю це буде слабоалкогольний молодий напій. Роблять і міцну, кріплену спиртом. Ставлять грати, як вино. На меду вчиняють горілку, її теж називають медовухою.
Коментарі