Ексклюзиви
вівторок, 25 грудня 2007 15:38

Лижників пригощають копченим овечим сиром

На головній вулиці селища Закопане у Польщі продають із лотків копчений овечий сир овальної форми — осципок. Його купують лижники, які прямують до підйомника на гору Губалувку. Залежно від маси і форми сир коштує від 2 до 5 злотих — це приблизно 4–10 грн. Найбільший важить 550 г.

— Для осципка горяни готують дерев"яну форму і обов"язково роблять овечий сир, — розповідає господиня одного із закопанських кемпінгів Марта Боболовіч, 26 років. — Витримують у солоній воді, а потім 12 днів коптять. Через те сирні еліпси переважно золотисті. Але бувають і некопчені білі — називаються бунци.

Жирність сиру — 35%. Місцеві кемпінги закуповують його у горян. Туристів пригощають перед лижнею з чаєм по-гуральськи — зі спиртом.

Поляки довго сперечалися із гірськими словаками, які виробляють схожий копчений сир, — оштепек. У травні цього року міністри Польщі та Словаччини підписали угоду, що осципок і оштепек — то відмінні продукти, бо відрізняються технологією приготування. Однак на вигляд вони однакові.

Зараз ви читаєте новину «Лижників пригощають копченим овечим сиром». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути