Домогосподарка із села Залізничне на Полтавщині Галина Білик, 50 років, тримає вдома три корови. Третє літо з молока готує квас.
— На літр сироватки треба дві столові ложки рідкого свіжого меду. Щоб він гарно розчинився, сироватка має бути кімнатної температури. Додаю сухих дріжджів на кінчику ножа. Настоюю на кухні 3-4 години.
Настій переливає в пластикові пляшки. Сильно закручує кришку, щоб усередину не потрапляло повітря.
— Так стоїть два-три дні. Як пляшка затвердіє, надується, кладу квас у холодильник для охолодження й п'ю. На вигляд квас із сироватки світлий і газований. Аж у роті колеться, але прибавляє енергію. Донька працює кур'єром, мотається цілий день, завжди бере квас на роботу.
До квасу можна додавати родзинки та шкірки з житнього хліба. Якщо не дуже солодкий, всипати цукор. Переброджений п'янить.
Коментарі