Ексклюзиви
Понеділок, 23 березня 2015 06:05

Курку занурюють у цибулеве тісто

Автор: ФОТО З САЙТА www.recepty1.ru
  Мешканці Заставної на Буковині приготували 58 відер голубців. Кажуть, коли приїдуть бійці з фронту, заріжуть п’ять кабанів і накриють столи на все місто
Мешканці Заставної на Буковині приготували 58 відер голубців. Кажуть, коли приїдуть бійці з фронту, заріжуть п’ять кабанів і накриють столи на все місто

— "Начинки" — фірмова буковинська страва. Роблю її бійцям на передовій, — каже 42-річна Марія М'якота із міста Заставна на Буковині. — Працюю кухаркою на весіллях. Тому звикла готувати багато.

Жінки міста збираються й готують домашню їжу, яку волонтери розвозять бійцям по всій лінії фронту. Страви роблять у печі, щоб могли довше зберігатися.

— Ми не допомагаємо якійсь окремій бригаді. Для нас усі бійці однакові. Наші начинки (вимовляє з наголосом на "А". — "ГПУ") вони називають "курка в тісті". Уже всьоме відправляємо. Цього разу зготували 10 відер.

У малу каструлю наливає 1,5 л молока. Занурює батон без скоринки. Коли намокнув, додає чотири-п'ять збитих яєць. Три дрібно нарізані цибулини смажить до золотистого кольору, висипає в каструлю. Ще три ріже й кидає сирими. Додає 50 г товченого часнику й 100 г олії.

— До тої бовтанки додаю дві столові ложки соди. Солю, перчу на смак. Кидаю кулак борошна, як у нас кажуть — це повна жменя. Всипаю 300 грамів манки й добре замішую. Ложка має стояти. Перекладаю в змащену олією каструлю чи форму. У цю начинку занурюю кіло курки — цілу або стегенця. Беремо домашніх, бо інших не маємо. Можна і бройлерів. Кладу в духовку на дві з половиною години. Запікаю на помірному вогні. Як спечеться, гарячою водою бризкаю. Тоді начинка може зберігатися дуже довго. Найкраще смакує з тушкованою капустою. На 0,5 кг свинини чи курятини беру літрову банку квашеної. Найсмачніша виходить із реберцями. У каструлі доводжу їх до кипіння і вкидаю капусту. Досолюю, якщо потрібно. Тушкую до готовності капусти. Може зберігатися не менше чотирьох днів.

Гроші на посилку для вояків заставничани збирають у своєму районі.

— Буває, на городі пораюся, а хтось приносить гроші чи їжу. В магазинах, школах, церквах. Коли про нас написали в інтернеті, почали з-за кордону телефонувати, гроші перераховувати. А так — самі. На кожному відрі й коробці з їжею вказуємо наш телефон. Потім приходять есемески від бійців. Пишуть, що все смачно, дякують. Нам це дуже приємно.

1 600 булочок із маком і повидлом та 230 буханок хліба передали мешканці Заставної українським воїнам на Схід. Зарізали чотири свині. Зробили з них 71 ящик буженини, 58 відер голубців, 40 ящиків котлет і відбивних, кров'яні та ліверні ковбаси, копчене сало. ­Також приготували 10 відер "начинки" з курки, 150 кг запеченої у вині риби, 10 трилітрових банок домашнього хрону.

Голубці крутять без фаршу

Жінки в Заставній роблять голубці без фаршу. Кладуть шматочки м'яса на рис.

— Готуємо начинку з вареного рису, цибулі та смаженої моркви, — каже Марія М'якота. — На капустяний лист кладемо рис, на нього три-чотири невеликі шматки м'яса. І так закручуємо. Кладемо в піч, стінки якої замазуємо глиною. Вісім годин тримаємо в печі. Збираємося по суботах. У шести хатах жінки крутять голубці, співають пісень. Останній раз 23 господині з десятої ранку до четвертої вечора голубці крутили.

Зараз ви читаєте новину «Курку занурюють у цибулеве тісто». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 993
Голосування Як оцінюєте судову систему після вироку Стерненку?
  • Судової системи в Україні не існує. Є телефонне право президента
  • Вбивця і викрадач людей Степаненко отримав те, що заслужив
  • Українська судова система – це Портнов
  • Хто такий Стерненко?
  • Мені байдуже. Я виїхав з країни, або планую це зробити
Переглянути