Ексклюзиви
четвер, 25 жовтня 2007 14:08

"Курку в польоті" запікають на склянці з водою

Автор: фото: Світлана СЕКЕРА
  Вікторія Лебедєва прикрашає готову курку шматочками апельсину
Вікторія Лебедєва прикрашає готову курку шматочками апельсину

Жителька Новгорода-Сіверського Чернігівської обл. Вікторія Лебедєва, 22 роки, на свята готує страву "Курка в польоті".

— Є такий російський кінофільм, де головна героїня готує "Курку в польоті" та частує нею чоловіків, — каже Вікторія. — Рецепт простий. Я занотувала, дивлячись телевізор, а назву кіно забула.

Жінка промиває тушку бройлера під холодною проточною водою. Миє її зовні та зсередини, висмикує залишки пір"я й натирає сіллю.

— Із приправ найбільше подобається оця, — дістає з шухляди пакетик з приправою для курки фірми "Еко". — Дуже запашна.

Лебедєва насипає приправу в долоню та натирає нею тушку. Потім до половини наповнює склянку холодною водою, і обережно надягає на неї тушку. Склянка ховається наполовину. Курка тримається на склянці, спираючись ніжками на стіл. Вікторія ставить її на деко, а потім — у духовку.

— Героїня фільму брала для курки пляшку з-під молока з широким горлечком, — продовжує Вікторія. — Але в мене такої немає, тому я брала пивну півлітровку. Але горлечко в неї завузьке, і вода погано випаровується. Пар має насичувати курку усередині. Тоді м"ясо буде соковитим. Зі склянкою виходить краще.

Підрум"янену тушку Лебедєва поливає жиром із дека. За кілька хвилин перевіряє готовність, проштрикуючи виделкою.

Насипає в долоню приправу та натирає нею тушку

— Якщо м"ясо протикається легко, курка готова, — каже жінка, витягаючи страву з духовки. — Готується близько 40 хвилин. Бачите, готова курка стала коричневою та розправила крила, наче хоче злетіти. "Курку в польоті" можна подавати й на склянці.

За кілька хвилин Лебедєва виймає склянку. Курку кладе на плоску тарілку. Прикрашає виноградом, шматочками апельсинів і твердого сиру.

— Тепер зробимо нашій "Курці в польоті" пір"я, — засовує тонкі скибки сиру під крила тушки. Відламує собі ніжку. — З курячих стегенець часто готую "Червоного індіанця", — розповідає Вікторія. — Окорок прямо з морозилки кладу в каструльку, — Лебедєва показує прозору півторалітрову посудину з кришкою. — М"ясо солю, перчу, додаю лавровий лист і спеції для курки. Потім заливаю водою і ставлю на півгодини в мікрохвильовку.

Господиня дістає майже зварену курятину та кладе на тарілку. Виделкою потрошить на маленькі шматки. Потім м"ясо складає в каструлю, додає кришену цибулю, моркву і промитий рис рівними частинами. Все вимішує, додаючи дві столові ложки томатного соусу та майонез. Страву знову ставить у мікрохвильову піч, варить до готовності.

Світлана Тугуші варить сациві з товченими горіхами

Киянка Світлана Тугуші, 33 роки, готує вдома грузинські страви. Найулюбленіша — сациві.
— Я грузинка, тато грузин і мій чоловік — теж грузин. Без грузинських страв не можемо, — усміхається жінка.
Для сациві Тугуші радить брати домашню курку. Купує її на базарі. Ріже тушку на шматочки. Заливає водою, щоб ледь покривала м"ясо. Варить до готовності.
— Мій секрет приготування сациві — в горіхах, — розповідає Світлана. — Грецькі горіхи товчу в ступці три години, щоб пустили олію. Спеції для сациві привожу з Грузії.
Жінка додає товчені горіхи до курки, варить її. До майже готової страви всипає борошно з дрібно порізаною цибулею, які перед тим підсмажує на сковороді. Щойно закипить, знімає з вогню.

Зараз ви читаєте новину «"Курку в польоті" запікають на склянці з водою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути