Сині та жовті родзинки, журавлину й курагу кладе у тісто вінничанка Людмила Черниш, 29 років. Паски із сухофруктами пече на Великдень п'ять років.
— Тьотя з Італії колись прислала дуже смачний пиріг — панетоне. Схожий на нашу паску, але печуть на Різдво. Він був із курагою, цукатами та якимись сухофруктами. З'їли моментально. Тоді вирішила спекти щось подібне. Рецепт паски взяла у іншої тітки, трошки його поміняла. Вийшли чотири великі паски.
Купує 400 г різних сухофруктів: родзинок, кураги, фініків, журавлини, вишні. Запарює їх окропом і залишає на 20 хв.
— Цукати з ананасів та апельсинів теж добре підходять. Їх заливати не потрібно. А чорнослив до паски не годиться. Сухофруктів треба багатенько, можна й півкіло.
Розводить 125 г дріжджів у двох склянках молока. Додає 150 г розтопленого масла, вісім яєць та дві склянки цукру. Всі продукти кімнатної температури.
— Курагу та фініки ріжу начетверо, родзинки лишаю цілі. Малі шматочки на смак не відчуваються. Сухофрукти обвалюю в борошні. Для запаху беру ванільний екстракт, тоді паска буде запашна. Ванілін чи ванільний цукор у пакетах брати не варто.
Підмішує сухофрукти в рідке тісто одночасно із борошном. Його потрібно приблизно 1,5 кг. Вимішане ставить у тепле місце, аби підійшло. Тісто має збільшитися в об'ємі вдвічі.
— Для форми можна взяти алюмінієву каструльку чи паперову форму. Я маю форми для випічки з роз'ємними стінками. Якщо випікати у нержавійці — боки не пропечуться, а верх згорить.
Змащує посудини маслом і накладає тіста до третини. Якщо більше — в духовці вилізе, як гриб.
— Другий раз ставлю в тепле місце на півгодини. Паски мають піднятися до краю форми. Можна поставити у духовку на 120 градусів. Тісто підійде швидко, але не спечеться. Потім збільшую температуру до 180, щоб пекти.
За годину готова. Скоринка стає рум'яна.
— Для глазурі збиваю міксером один білок та 160 грамів цукрової пудри. Намащую паски, посипаю присипкою. Щоб глазур не прилипала до пальців, підсушую її в духовці 20 хвилин. Виставляю на 120 градусів.
Радить зберігати випічку в прохолодному місті. Так довше не черствіє.
Коментарі