понеділок, 29 квітня 2013 06:15

Курагу для паски ріжуть начетверо

Сині та жовті родзинки, журавлину й курагу кладе у тісто вінничанка Людмила Черниш, 29 років. Паски із сухофруктами пече на Великдень п'ять років.

— Тьотя з Італії колись прислала дуже смачний пиріг — панетоне. Схожий на нашу паску, але печуть на Різдво. Він був із курагою, цукатами та якимись сухофруктами. З'їли моментально. Тоді вирішила спекти щось подібне. Рецепт паски взяла у іншої тітки, трошки його поміняла. Вийшли чотири великі паски.

Купує 400 г різних сухофруктів: родзинок, кураги, фініків, журавлини, вишні. Запарює їх окропом і залишає на 20 хв.

— Цукати з ананасів та апельсинів теж добре підходять. Їх заливати не потрібно. А чорнослив до паски не годиться. Сухофруктів треба багатенько, можна й півкіло.

Розводить 125 г дріжджів у двох склянках молока. Додає 150 г розтопленого масла, вісім яєць та дві склянки цукру. Всі продукти кімнатної температури.

— Курагу та фініки ріжу начетверо, родзинки лишаю цілі. Малі шматочки на смак не відчуваються. Сухофрукти обвалюю в борошні. Для запаху беру ванільний екстракт, тоді паска буде запашна. Ванілін чи ванільний цукор у пакетах брати не варто.

Підмішує сухофрукти в рідке тісто одночасно із борошном. Його потрібно приблизно 1,5 кг. Вимішане ставить у тепле місце, аби підійшло. Тісто має збільшитися в об'ємі вдвічі.

— Для форми можна взяти алюмінієву каструльку чи паперову форму. Я маю форми для випічки з роз'ємними стінками. Якщо випікати у нержавійці — боки не пропечуться, а верх згорить.

Змащує посудини маслом і накладає тіста до третини. Якщо більше — в духовці вилізе, як гриб.

— Другий раз ставлю в тепле місце на півгодини. Паски мають піднятися до краю форми. Можна поставити у духовку на 120 градусів. Тісто підійде швидко, але не спечеться. Потім збільшую температуру до 180, щоб пекти.

За годину готова. Скоринка стає рум'яна.

— Для глазурі збиваю міксером один білок та 160 грамів цукрової пудри. Намащую паски, посипаю присипкою. Щоб глазур не прилипала до пальців, підсушую її в духовці 20 хвилин. Виставляю на 120 градусів.

Радить зберігати випічку в прохолодному місті. Так довше не черствіє.

Зараз ви читаєте новину «Курагу для паски ріжуть начетверо». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути