22-річну киянку Валентину Петрову прабабуся навчала пекти довгі овальні російські пироги — кулеб"яки. Старенька розповідала онучці, що цей особливий пиріг має бути на кожному столі на всі свята.
— Бабця готувала їх на весілля, дні народження, поминки. У будні й навіть у піст. Тоді кулеб"яки заколочувала на воді й начиняла грибами, капустою чи морквою, — згадує Валентина.
За прабабусиним рецептом дівчина робить "живе" дріжджове тісто. У літрі води розчиняє дріжджі, додає яйця, олію, сіль та цукор за смаком. Ретельно вимішує.
— "Кулеб"якове" тісто має вийте круте, тягуче та важке. Густіше, ніж на пиріжки, — каже дівчина.
Окремо готується начинка з капусти, моркви, м"ясного фаршу чи грибів. Але найчастіше Валентина робить із рису, риби та овочів. Пропускає через м"ясорубку рибне філе. Смажить на сковороді натерту на велику терку моркву та нарізану кубиками цибулю. Додає рибний фарш і зелену цибулю. Солить та перчить.
Тісто ділить на 2–3 частини. Кожну розкачує прямокутником. На половину прямокутника викладає відварений рис та смажену рибу з овочами, а іншою накриває. Щоб фарш краще протушкувався, перед тим як класти пиріг у духовку, кілька разів протикає тісто ножем.
Що потрібно
(на 2–3 пироги)
1 л води або молока,2 яєць, півсклянки олії, 400 г рибного філе, 1 морквина, 1 цибулина, 200 г відвареного рису, сіль, перець
Коментарі