пʼятниця, 30 грудня 2011 05:15

Котлети з горіхів нагадують курятину

На Святвечір на стіл ставлять 12 пісних страв. Щоб їх не повторювати, господині вигадують нові щороку. 70-річна Галина Хмілецька з села Літинка, що під Вінницею, дістає товстий записник рецептів.

— Кілька років тому їздила в паломництво в монастир у Росію. Там пробувала пісні котлети з картошки. Записала собі, як їх робити.

Чистить 1 кг картоплі, розрізає навпіл і ставить варити. Через м'ясорубку пропускає склянку грецьких горіхів. Так само перекручує варену картоплю та дві невеликі цибулини. Усе перемішує та додає мелений перець.

— Із фаршу виробляю невеликі котлети. Обвалюю їх у муці. Потім викладаю на сковорідку та обжарюю на олії. До котлет ще готовлю підливу з грибів.

Відварює 1,5 склянки грибів, юшку залишає. Гриби дрібно ріже та обсмажує з цибулею. Під кінець додає столову ложку борошна. Смажить його до золотистого кольору.

— Гриби заливаю відваром, так вкусніше виходить. Але даю небагато, щоб підлива не була надто рідкою. Сиплю трошки солі й перцю. Можна ще вкришити кропу чи петрушки. Потім заливаю нею котлети і протушую. Коли даю гостям, то кажуть, що страва похожа на куряче м'ясо.

Ольга Гнатенко, 48 років, із села Семирічка на Вінниччині варить напередодні Різдва вареники із квасолею. Готує їх довго.

— Квасолю замочую звечора, а вранці відварюю. Коли вихолоне, пропускаю через м'ясорубку. До пюре додаю грибну ікру — це проварені в солоній воді сушені гриби. Їх перемелюю у м'ясорубці також. Домішую засмажку на олії — цибулю, моркву. Солю та перчу.

Теплу начинку заліплює в тісто. Така квасоля масна, легше формується. Страва смакує гарячою.

Зараз ви читаєте новину «Котлети з горіхів нагадують курятину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути