Про американський кекс з яблуками вінничанка Людмила Стельмах, 33 роки, вичитала в кулінарній книжці "Рецепти сестри Ольги".
— Їх зібрала католицька монахиня. Випробувала й вдосконалила кожен на монастирській кухні. Рецепти дуже придатні в житті. Прості і вдаються.
Збиває міксером склянку цукру й четверо яєць. Троє — теж підійде, якщо великі чи домашні. Досипає склянку борошна, столову ложку кориці й півтора стакана какао. Вимішує й вливає півсклянки олії.
— Родзинок вкидаю грамів 150. Горіхів — зо дві жмені, бо в мене малі. Це на око. Аби яблук було багато. Майже кілограм треба взяти, бо відкинуться середини, шкурки. Чищу, ріжу начетверо, кожну скибочку ще начетверо чи натроє. Мають бути крупно нарізані. Смачно, й кекс гарний у розрізі. Поки перемішуєш їх у тісті, то здається, що їх багато, а тіста мало. Це добре.
Змащує форму для випічки шматочком маргарину, щоб побіліла. Виливає тісто.
— Воно підніметься дуже сильно. Треба висока форма, щоб на чотири пальці до верху залишалася порожньою. Ставлю її на деко й кладу в розігріту до 180 градусів духовку. Печу годину. В кого нові модні духовки, то й хвилин за 40 спечеться, але перші півгодини до кексу не лізьте, бо впаде. Це, як бісквіт, тільки залитий на яблука. Готовність пробую зубочисткою. Але багато яблук, вона завжди буде мокра й здаватиметься, що не спеклось.
Готовий кекс залишає охолонути.
Коментарі