15 квітня українці відзначатимуть Пасху. З давніх-давен у ніч Воскресіння Христового люди традиційно йшли на церковне богослужіння, освячували кошики з паскою, крашанками, м'ясом, домашньою ковбасою. Цей звичай є надзвичайно важливий, адже вважається, що батюшка після довгого посту благословляє людей на багатий смачний стіл. Після церковних обрядів зі світлими думками і чистою душею всі йшли по домівках розговлятися.
У переддень святкових днів, редакція газети вирішила поцікавитися у жителів столиці, як вони відзначатимуть Великдень.
Олексій Бондар:
— Завжди з жінкою вдосвіта ходимо до церкви. Освячуємо духмяну домашню паску, крашанки, овочі, м'ясо. Святкувати ж любимо на природі. На свіжому повітрі і настрій бадьорий, і апетит кращий. Звичайно, все залежить від погоди. Вона в цей час непередбачувана. На столичному масиві Виноградар є багато гарних галявин для пікніків. Головне, не забути теплу підстилку, а то земля у квітні ще холодна. Про закуску турбуються наші господині — мариновані грибочки, маслини, буженина, копчене сало, бутерброди з червоною рибою. Ми з кумом заздалегідь запасаємося кількома пляшками Nemiroff. Ця горілка надзвичайно м'яка, легко п'ється, і що найважливіше — голова зранку не болить. Відразу відчувається якість. Читав, що її у 72 країнах вибирають.
Роман Остапенко:
— У цей день до нас з'їжджається рідня з усієї України. Готуємо все найсмачніше. Грошей на святкове частування не жалкуємо, адже з багатим та щедрим пасхальним столом і врожай буде родючий. Трапезу розпочинаємо з куштування яйця, це знак оновлення. Їх фарбуємо 13, що відображає 12 апостолів і Спасителя. Окрім пасок, з тіста випікаємо баранчика — символ Ісуса Христа, ягнятка Божого.
Тетяна Лаптєва:
— На Пасху зазвичай їздимо у село до батьків. Вбираємося у вишивані сорочки, готуємо великодні кошики. Обов'язково прикрашаємо їх гарними рушниками, кольоровими стрічками, а головне — барвінком. Ця вічнозелена рослина за стародавніми переказами символізує благополуччя і довге життя. Разом із паскою ставимо у кошик хрестик чи кулон. Кажуть, свячена вода наділяє їх особливою силою, яка оберігатиме власника протягом усього року. На столі у нас завжди три паски — Богу, покійним і живим. Це повір'я прищепила нам бабуся.
Коментарі
2