пʼятниця, 13 квітня 2012 06:45

Спецтема: Великдень

Як кияни святкуватимуть Великдень

Автор: фото: Ольга ЧЕРНЕНКО
  Великодню трапезу починають зі свячених яєць як символу оновлення. Також розговляються домашньою ковбасою, бужениною, копченою рибою
Великодню трапезу починають зі свячених яєць як символу оновлення. Також розговляються домашньою ковбасою, бужениною, копченою рибою

15 квітня українці відзначатимуть Пасху. З давніх-давен у ніч Воскресіння Христового люди традиційно йшли на церковне богослужіння, освячували кошики з паскою, крашанками, м'ясом, домашньою ковбасою. Цей звичай є надзвичайно важливий, адже вважається, що батюшка після довгого посту благословляє людей на багатий смачний стіл. Після церковних обрядів зі світлими думками і чистою душею всі йшли по домівках розговлятися.

У переддень святкових днів, редакція газети вирішила поцікавитися у жителів столиці, як вони відзначатимуть Великдень.

Олексій Бондар:

— Завжди з жінкою вдосвіта ходимо до церкви. Освячуємо духмяну домашню паску, крашанки, овочі, м'ясо. Святкувати ж любимо на природі. На свіжому повітрі і настрій бадьорий, і апетит кращий. Звичайно, все залежить від погоди. Вона в цей час непередбачувана. На столичному масиві Виноградар є багато гарних галявин для пікніків. Головне, не забути теплу підстилку, а то земля у квітні ще холодна. Про закуску турбуються наші господині — мариновані грибочки, маслини, буженина, копчене сало, бутерброди з червоною рибою. Ми з кумом заздалегідь запасаємося кількома пляшками Nemiroff. Ця горілка надзвичайно м'яка, легко п'ється, і що найважливіше — голова зранку не болить. Відразу відчувається якість. Читав, що її у 72 країнах вибирають.

Роман Остапенко:

— У цей день до нас з'їжджається рідня з усієї України. Готуємо все найсмачніше. Грошей на святкове частування не жалкуємо, адже з багатим та щедрим пасхальним столом і врожай буде родючий. Трапезу розпочинаємо з куштування яйця, це знак оновлення. Їх фарбуємо 13, що відображає 12 апостолів і Спасителя. Окрім пасок, з тіста випікаємо баранчика — символ Ісуса Христа, ягнятка Божого.

Тетяна Лаптєва:

— На Пасху зазвичай їздимо у село до батьків. Вбираємося у вишивані сорочки, готуємо великодні кошики. Обов'язково прикрашаємо їх гарними рушниками, кольоровими стрічками, а головне — барвінком. Ця вічнозелена  рослина за стародавніми переказами символізує благополуччя і довге життя. Разом із паскою ставимо у кошик хрестик чи кулон. Кажуть, свячена вода наділяє їх особливою силою, яка оберігатиме власника протягом усього року. На столі у нас завжди три паски — Богу, покійним і живим. Це повір'я прищепила нам бабуся.

Зараз ви читаєте новину «Як кияни святкуватимуть Великдень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути