20 видів мороженої риби на столичному ринку "Полісся", що на площі Шевченка, продає 40-річна Ольга Палій. Рибою заповнені дві холодильні вітрини. Приватна підприємиця сама обслуговує покупців.
— Зараз часто купляють мерлузу, скумбрію, щоб на вогні чи вугіллі посмажити. Смачний і червоний окунь по 25 гривень, запечений у фользі, — Ольга важить жінці велику камбалу по 11,60 грн/кг.
Хвіст камбали звисає з поліетиленового кулька.
— Смажена камбала дуже смачна, — каже киянка Валентина Доренко, 50 років, кладучи рибу в сумку. — Я її просто смажу, як будь-яку рибу.
Молода жінка купує морський язик по 16,50 грн. Каже, що він жирний і швидко смажиться. Назвати своє ім"я відмовляється.
— Із животиків сьомги я варю суп, — ділиться киянка Валентина Коротєєва, 63 роки, поки продавщиця важить смужки сьомги по 20 грн. — Варю картоплю, додаю порізані шматочками животики, зелень. Я люблю цей суп без круп, але чоловік просить додати рису.
Покупців стає менше. Ольга Палій розповідає, як вона готує рибу.
— Я люблю масляну. Це різновид палтуса, — каже жінка. — Духовку, але не мікрохвильовку, розігріваю до максимальної температури. Тушку натираю сіллю, перцем, рибними спеціями. Всередину засовую пучок петрушки і дві жменьки моркви по-корейськи. Замотую рибу в фольгу чи кладу в поліетиленовий рукав і ставлю у духовку на 25 хвилин. Потім ще 10 хвилин даю їй постояти, прикрашаю зеленню — і на стіл. Можна подавати з будь-яким гарніром чи салатом.
На свята й зимою привожу семикілограмову форель, сьомгу королівську. Це риба вищого сорту, тому коштує по 50 гривень за кілограм. А путасу не продаю взагалі: у неї такі очі! Розумієте? Дивляться з жалістю, — пояснює Ольга.
Розмову перериває жінка у капелюшку. Ольга каже, що ця киянка щодня різну рибу купує.
— У суботу грандіозний празник — ювілей у мене. То оце й вибираю, пробую, яка смачніша, — пояснює жінка.
Коментарі