четвер, 14 червня 2007 19:29

Із животиків сьомги варять рисовий суп

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  Ольга Палій продає морожену рибу на базарі ”Полісся”, що на площі Шевченка в Києві. Найдешевша — мойва по 7,5 гривні за кілограм
Ольга Палій продає морожену рибу на базарі ”Полісся”, що на площі Шевченка в Києві. Найдешевша — мойва по 7,5 гривні за кілограм

20 видів мороженої риби на столичному ринку "Полісся", що на площі Шевченка, продає 40-річна Ольга Палій. Рибою заповнені дві холодильні вітрини. Приватна підприємиця сама обслуговує покупців.

— Зараз часто купляють мерлузу, скумбрію, щоб на вогні чи вугіллі посмажити. Смачний і червоний окунь по 25 гривень, запечений у фользі, — Ольга важить жінці велику камбалу по 11,60 грн/кг.

Хвіст камбали звисає з поліетиленового кулька.

— Смажена камбала дуже смачна, — каже киянка Валентина Доренко, 50 років, кладучи рибу в сумку. — Я її просто смажу, як будь-яку рибу.

Молода жінка купує морський язик по 16,50 грн. Каже, що він жирний і швидко смажиться. Назвати своє ім"я відмовляється.

— Із животиків сьомги я варю суп, — ділиться киянка Валентина Коротєєва, 63 роки, поки продавщиця важить смужки сьомги по 20 грн. — Варю картоплю, додаю порізані шматочками животики, зелень. Я люблю цей суп без круп, але чоловік просить додати рису.

Покупців стає менше. Ольга Палій розповідає, як вона готує рибу.

— Я люблю масляну. Це різновид палтуса, — каже жінка. — Духовку, але не мікрохвильовку, розігріваю до максимальної температури. Тушку натираю сіллю, перцем, рибними спеціями. Всередину засовую пучок петрушки і дві жменьки моркви по-корейськи. Замотую рибу в фольгу чи кладу в поліетиленовий рукав і ставлю у духовку на 25 хвилин. Потім ще 10 хвилин даю їй постояти, прикрашаю зеленню — і на стіл. Можна подавати з будь-яким гарніром чи салатом.

На свята й зимою привожу семикілограмову форель, сьомгу королівську. Це риба вищого сорту, тому коштує по 50 гривень за кілограм. А путасу не продаю взагалі: у неї такі очі! Розумієте? Дивляться з жалістю, — пояснює Ольга.

Розмову перериває жінка у капелюшку. Ольга каже, що ця киянка щодня різну рибу купує.

— У суботу грандіозний празник — ювілей у мене. То оце й вибираю, пробую, яка смачніша, — пояснює жінка.

Зараз ви читаєте новину «Із животиків сьомги варять рисовий суп». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути