
За кордоном шампанським називають лише ті вина, які виготовлені у французькій провінції Шампань. Усі інші вважають ігристими. Вони насичені вуглекислотою, яка утворюється в результаті бродіння винограду.
— За класичною технологією виробництва, ігристі вина витримують у пляшках. До цього настоюють у дубових бочках. Від часу витримки залежить ціна та якість напою. Деякі вина витримують 24 місяці, елітні — 32 і 60, — говорить власник винного дому в Італії Масиміліано Валеріно Ганча, 49 років. Місяць тому він привіз до Києва свої найкращі ігристі вина. Планує розширити бізнес. Італієць очолює сімейну виноробну компанію Ганча в п"ятому поколінні. Вирощує такі сорти, як Барбера, Шардоне, Мускат. Загалом, сім"я Ганча виробляє 13% усього вина в Італії.
— В Україні для дегустації вина традиційно використовують сири. Це не правильно. Сир має надто сильний запах і смак, який відволікає. Краще закусити трохи підсушеним хлібом, запити простою водою. Усі вина раджу подавати охолодженими, десь до 10 градусів.
Рожеві сухі пийте перед їжею для покращення апетиту. У них лише 5–6 грамів цукру. Смакують до рибних страв. Світло-рожевий колір свідчить про багаторічну витримку.
Найсухіше ігристе вино називають брют. Його виготовляють із винограду сорту Піно Нуар і Шардоне.
— Брют добре поєднувати з закусками, пастами, рибою, рисом і білим м"ясом. Хоча до м"ясних страв більше пасує червоне вино. Наприклад Барберу.
Для десертів і фруктів підійде солодке біле вино. Серед такого популярне Асті Ганча. В Італії його виробляють 75 млн л. Постачають у Росію, Германію.
— У ньому 80 грамів цукру, а отже мало алкоголю. У винах є таке співвідношення. Що більше цукру, то менше алкоголю. До фруктів годиться також червоне Брачетто. Його можна змішати зі свіжовіджатими соками, вермутом, лікерами. Я люблю із полуницею. Накладаю її в піалу і заливаю вином. Називаю напій Скарлет. Він асоціюється із пристрастю та коханням. У Росії Брачетто часто купують жінки. На презентаціях цього напою завжди бракує. А в Нью-Йорку та Шанхаї популярне сухе вино Просеко.
Ганча каже, ринок шампанського переживає кризу. Багато французьких виробників минулого року не змогли продати мільйони літрів свого продукту.
— Попри кризу ми не можемо знижувати ціну. Пляшка в середньому коштує коштує 10–20 євро. Старі вина ще дорожчі. Ми також робимо вермут. Із вина і настою 20–25 трав. У католицькій церкві вермут вживали замість вина під час меси. Що північніше регіон вирощування, то якісніший виноград для вермуту. Його можна вживати в чистому виді, із льодом. Є багато варіантів коктейлів. Мій улюблений — коктейль Джеймса Бонда — вермут і горілка. Пропорція залежить від настрою.
Коментарі