Ексклюзиви
пʼятниця, 09 квітня 2010 06:17

Ігристі вина краще закусувати хлібом

Автор: фото: Ольга Камєнєва
  Італієць Масиміліано Ганча очолює сімейну виноробну компанію Ганча у пятому поколінні. Каже, що сухі ігристі вина треба пити охолодженими
Італієць Масиміліано Ганча очолює сімейну виноробну компанію Ганча у пятому поколінні. Каже, що сухі ігристі вина треба пити охолодженими

За кордоном шампанським називають лише ті вина, які виготовлені у французькій провінції Шампань. Усі інші вважають ігристими. Вони насичені вуглекислотою, яка утворюється в результаті бродіння винограду.

— За класичною технологією виробництва, ігристі вина витримують у пляшках. До цього настоюють у дубових бочках. Від часу витримки залежить ціна та якість напою. Деякі вина витримують 24 місяці, елітні — 32 і 60, — говорить власник винного дому в Італії Масиміліано Валеріно Ганча, 49 років. Місяць тому він привіз до Києва свої найкращі ігристі вина. Планує розширити бізнес. Італієць очолює сімейну виноробну компанію Ганча в п"ятому поколінні. Вирощує такі сорти, як Барбера, Шардоне, Мускат. Загалом, сім"я Ганча виробляє 13% усього вина в Італії.

— В Україні для дегустації вина традиційно використовують сири. Це не правильно. Сир має надто сильний запах і смак, який відволікає. Краще закусити трохи підсушеним хлібом, запити простою водою. Усі вина раджу подавати охолодженими, десь до 10 градусів.

Рожеві сухі пийте перед їжею для покращення апетиту. У них лише 5–6 грамів цукру. Смакують до рибних страв. Світло-рожевий колір свідчить про багаторічну витримку.

Найсухіше ігристе вино називають брют. Його виготовляють із винограду сорту Піно Нуар і Шардоне.

— Брют добре поєднувати з закусками, пастами, рибою, рисом і білим м"ясом. Хоча до м"ясних страв більше пасує червоне вино. Наприклад Барберу.

Для десертів і фруктів підійде солодке біле вино. Серед такого популярне Асті Ганча. В Італії його виробляють 75 млн л. Постачають у Росію, Германію.

— У ньому 80 грамів цукру, а отже мало алкоголю. У винах є таке співвідношення. Що більше цукру, то менше алкоголю. До фруктів годиться також червоне Брачетто. Його можна змішати зі свіжовіджатими соками, вермутом, лікерами. Я люблю із полуницею. Накладаю її в піалу і заливаю вином. Називаю напій Скарлет. Він асоціюється із пристрастю та коханням. У Росії Брачетто часто купують жінки. На презентаціях цього напою завжди бракує. А в Нью-Йорку та Шанхаї популярне сухе вино Просеко.

Ганча каже, ринок шампанського переживає кризу. Багато французьких виробників минулого року не змогли продати мільйони літрів свого продукту.

— Попри кризу ми не можемо знижувати ціну. Пляшка в середньому коштує коштує 10–20 євро. Старі вина ще дорожчі. Ми також робимо вермут. Із вина і настою 20–25 трав. У католицькій церкві вермут вживали замість вина під час меси. Що північніше регіон вирощування, то якісніший виноград для вермуту. Його можна вживати в чистому виді, із льодом. Є багато варіантів коктейлів. Мій улюблений — коктейль Джеймса Бонда — вермут і горілка. Пропорція залежить від настрою.

Зараз ви читаєте новину «Ігристі вина краще закусувати хлібом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути