Чеська кухарка Кайтлін Кенні з празької кулінарної школи "Шеф парейд" протягом шести років працювала за кордоном. Готувала страви в ресторанах Куби, Італії, Тайваню та Америки.
— Навчилася цікавим рецептам, але повернулася до Праги, бо найсмачніші страви — традиційні чеські. Проводжу майстер-класи, де навчаю смачно готувати із простих продуктів. Найпопулярніший картопляно-грибний суп. Це чи не найпростіша чеська страва.
На чотири порції промиває і ріже дрібними кубиками 400 г шампіньйонів. Заливає їх склянкою гарячої води, дає постояти півгодини, щоб добре розм'якли. Миє і нарізує кубиками п'ять великих картоплин, кладе в каструлю.
— Заливаю холодною водою, щоб ледь покрило картоплю. Солю і варю 5 хвилин. За цей час картопля стане напівготовою.
Шампіньйони проціджує, додає їх до картоплі. Кидає дрібку кмину та чорний мелений перець на кінчику ножа. Кладе також лавровий лист, доливає склянку води і варить суп ще 5 хв. Картопля має зваритися.
— Тим часом роблю юшку. Змішую чотири столові ложки житнього борошна, дві — сметани та склянку вершків 20-відсоткової жирності. Кладу сіль і перець на кінчику ножа, перемішую. Всипаю дві дрібки сушеного кропу.
На 10-й хвилині варіння супу вливає в нього юшку. Зменшує вогонь і варить іще 5 хв, помішуючи. Розливає по тарілках, подає гарячим.
— Цей суп калорійний, тому після нього раджу не їсти гарнірів. Краще випийте кухоль пива, виготовленого за древніми рецептами. Чехи після обіду так і роблять. Туристи та місцеві найбільше люблять посидіти в стародавньому закладі "У Медвідку" — це єдиний празький готель із пивоварнею.
Гостям ніколи не подають сухарів і риби, бо замовляти їх у Чехії до пива — несмак.
— Там обов'язково пригощають традиційною пивною закускою — хлібом із салом і цибулею. Клієнти пивоварні роблять такі бутерброди самі. У плетеному кошику їм приносять ще теплий хліб. Поряд ставлять банку із бутербродним шпиком. Кожен мастить на хліб. Приносять тарілку із дрібно нарізаною цибулиною — нею посипають сало, солять. Це найкраща у світі закуска до пива, зроблена за 2 хвилини.
Матеріал створено за сприяння представництва CzechTourism в Україні www.czechtourism. com.
Свинину змащують медом
— Чехи люблять м'ясо і рідко їдять рибу, — розповідає Кайтлін Кенні. — На свята і в будні часто готують традиційну страву зі свинини — вепряче коліно. Свинячу рульку миють, зверху роблять надрізи у вигляді ромбів. Вузьким ножем проколюють м'ясо на півсантиметра п'ять-шість разів, нашпиговують нарізаними вздовж зубцями часнику.
У глибокій посудині рульку обсипають спеціями — беруть по чверті чайної ложки чорного меленого перцю, солі та кмину. Заливають 2 л будь-якого пива і ставлять у холодильник на добу, щоб свинина маринувалася. Наступного дня м'ясо виймають і ставлять у розігріту до 60°С духовку. Заливають чвертю маринаду. Випікають протягом 2 год. За 20 хв. до готовності змащують свинину медом і притрушують кмином на кінчику ножа. Печуть до хрусткої скоринки. Готову страву перекладають на велику тарілку і прикрашають зеленню.
Коментарі