пʼятниця, 23 грудня 2011 07:45

Дракона задобрюють куркою із зерном

Автор: фото з сайта www.artleo.com
  Курку на новорічний стіл кухарі радять запікати цілою або тушкувати шматками. Подають з овочами та локшиною
Курку на новорічний стіл кухарі радять запікати цілою або тушкувати шматками. Подають з овочами та локшиною

Наступний рік за східним календарем пройде під знаком Водяного Дракона. На новорічний стіл кухарі радять готувати страви, якими можна його задобрити. З початку грудня "їжу дракона" подають у столичному ресторані східної кухні "Мантра".

— Китайці впевнені, що водяний дракон любить птицю та зерно. Пристосував до українських смаків курку з овочами та качку з яблуками по-китайськи,— розповідає шеф-кухар ресторану Олександр Слободяник, 33 роки. — Птицю подаємо з рисовою локшиною. Вдома можна замінити звичайною.

Курка в китайській кухні символізує достаток. Це традиційна страва на Новий рік. Готувати починають з обсмажування шматків на суміші кунжутної й оливкової олії.

— Можна й на соняшниковій. Дракон не образиться, але смак буде інший. М'ясо нарізаю широкими смужками. Шкіру знімаю. На порцію приблизно беру 70 грамів. Коли  підрум'яниться, кидайте до нього 100 грамів овочів. Цибулю, капусту броколі, качанці кукурудзи та спаржеву квасолю.

Кукурудзу можна взяти в зернах мариновану, так само підійде звичайна квасоля.

— Зверху обсмажених м'яса з овочами викладіть 50 грамів рисової локшини чи відварену звичайну. Вбийте сире яйце. Додайте трохи соєвого соусу й цукру. Тушкуйте хвилин зо п'ять — доки соус не випарується і страва не загусне.

Качку після обсмажування запікають у духовці. Потім тушкують у глибокій сковорідці разом із подрібненими яблуками та спеціями.

— Туди кладу цукор, зірочку анісу, покраяну селеру й заморожену вишню. Якщо солодка, цукру не треба. Яблука візьміть кислі. Китайська кухня — це суміш кислого й солодкого. Подаю шматки качки разом із яблучним пюре.

Олександр Слободяник радить експериментувати з новорічними салатами.

— Робіть їх із солодким перцем, ананасами, пекінською капустою, креветками. Дракон водяний — чим більше на столі буде морепродуктів, тим краще. Також варто запекти будь-яку рибу. Це також традиційна китайська новорічна страва. Але не відрізайте голову й хвіст. У Китаї рибу їдять цілою. Така символізує добробут і мир у домі.

Ковбаски обливають спиртом і підпалюють

На новорічному столі китайці запалюють свічки. Вогонь — головний атрибут Дракона. Кухарі ресторанів готуватимуть страви, що подають до столу з полум'ям. Удома радять покапати на ковбаски спиртом і підпалити.

— Варто використовувати багато приправ. Це може бути запашний перець, кардамон, базилік, мускатний горіх, кориця, імбир, а також гвоздика або перець "чилі", — говорить столичний шеф-кухар Олександр Слободяник. — Дух Дракона відгукнеться на запах гарбуза. Печені кубики з нього можна подавати з м'ясом. На солодке — полийте гарбуз медом і лимонним соком. Присипте сухофруктами, горіхами.

 

Зараз ви читаєте новину «Дракона задобрюють куркою із зерном». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути