понеділок, 28 липня 2008 15:06

Домашній йогурт зріє п"ять годин

Автор: фото: Укрінформ
  Оператор розливу миколаївського підприємства ”Лакталіс-Україна” Ірина Костиркіна показує йогурти, які тут виготовляють. У жоден із одинадцяти сортів продукції консервантів не додають
Оператор розливу миколаївського підприємства ”Лакталіс-Україна” Ірина Костиркіна показує йогурти, які тут виготовляють. У жоден із одинадцяти сортів продукції консервантів не додають

Киянка Ольга Никифорова, 32 роки, прочитала, що йогурти укріплюють зуби та ясна. Бактерії, які є в них, запобігають утворенню зубного каменю, запаленню ясен і поширенню хвороботворних мікроорганізмів. Це довів японський дослідник Йошихіро Шимазакі. Також йогурт корисний для травлення та імунної системи. Жінка вирішила приготувати його вдома.

— Для гарної усмішки настановила себе пити йогурт щодня, — ділиться Ольга, маленька худорлява жінка з коротко стриженим темним волоссям. — Правда, йогуртам, що продають у маркетах, я не довіряю. Подружка казала, що від них з"являється целюліт. А домашні — набагато корисніші.

Рецепти Ольга шукала на кулінарних форумах в Інтернеті. Вони рясніли від порад і настанов, як готувати йогурт удома. Никифорова не має електричної йогуртниці, тому вибирала рецепти, як приготувати страву без неї.

— Павло із Севастополя писав, що домашні йогурти смачні. Їх не можна порівняти з купленими, — продовжує Никифорова. — Щоб молоко не перетворилося на кефір, він радив його перекип"ятити чи купувати пастеризоване. А закваска в молоці повинна розмножатися строго при температурі 36–40 градусів. Інакше йогурт вийде несмачним, сопливим, або молоко не загустіє.

Марго Грант із Донеччини писала, що рецепт приготування йогурту вдома — простий. Потрібно лишень купити молока та магазинний йогурт.

— На півлітрову банку пастеризованого молока Марго бере столову ложку магазинного йогурту "Данон активіа", — продовжує Ольга. — Банку з молоком вона ставить у каструлю з гарячою водою. Залишає на декілька годин, доки рідина загусне. Якщо довше тримати, страва вийде кислішою.

Фаїна з російського міста Воронеж радила для жирності молока додавати на літр три-чотири столові ложки сухого молока й кілька — дитячого йогурту. Масу збиває міксером. Далі для закваски залишає кілька столові ложок власно приготованого йогурту. Зберігає його в холодильнику.

На ранок молоко загусає

— Киянка Світлана для йогурту підігріває молоко до 40 градусів, — каже Никифорова. — Додає в нього закваску й загортає каструльку рушником, шарфом або курткою. Так вона довше зберігає тепло. На ранок йогурт готовий. Ще вона радить перед вживанням додати у йогурт варення.

Чернігівка Богдана Сергієнко, 25 років, йогурт готує в термосі. Зайвий раз намагається не чіпати його. За 7–8 год. страва готова. Щоб була смачніша, перед приготуванням випарює на газу молоко майже удвічі.

— Якщо за вікном спека, Василь із Рівненщини ставить зріти йогурт на підвіконня, — каже киянка. — Узимку каструльку примощує біля гарячої батареї. Головне — забезпечити тепло на п"ять-вісім годин.

Із запропонованих рецептів Никифорова вибрала найпростіший. У півлітровій банці пастеризованого молока жінка розчиняє 2 ч. ложки натурального йогурту без фруктових наповнювачів. Банку ставить у велику миску з гарячою водою. Вона майже повністю стоїть у воді.

— Температуру води я перевіряю рукою, — каже Ольга. — Якщо можу потримати руку із секунду, ставлю туди банку з йогуртом. Приходжу з роботи пізно, то залишаю так йогурт на кухні на ніч. Устигаю лише раз підлити гарячої води.

На ранок молоко загусає. На поверхні щільної білої маси з"являється невелика кількість сироватки. Кілька столових ложок йогурту Ольга відбирає у склянку для закваски наступної порції. До решти додає за смаком мед, фруктовий сироп чи варення.

— Витрачаюся лише на молоко, а йогурт їм щодня на сніданок, — усміхається Никифорова. — Домашній, справді, виходить смачнішим за куплений.

Кисле молоко проціджують крізь марлю

Киянка Надія Гминська, 28 років, для доньки готує вдома сирок. Він виходить удвічі дешевшим, ніж куплений.
— Щоб жирне молоко швидше скислось, додаю в нього живі кисломолочні бактерії — кілька ложок дитячого йогурту, — розповідає Надія. Вона прогулюється з дитячим візочком у парку Нивки. — Є час, то залишаю молоко скисати без додавання йогурту.
Щойно молоко загустіло, Надія перекладає його на складену в кілька шарів марлю і підвішує над мискою. За 4–6 год. сирком годує доньку. На сироватці пече оладки.
— Часто в домашній сирок додаю кубики бананів, апельсинів, яблук чи груш, — додає Гминська.

Зараз ви читаєте новину «Домашній йогурт зріє п"ять годин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути