понеділок, 05 лютого 2018 00:20

Долма мліє в казані три години

Автор: АНАТОЛІЙ ГАЄВСЬКИЙ
  Долма схожа на українські голубці. Фарш із баранини загортають у виноградне листя.  Страву їдять гарячою. Подають до неї ­густий грецький йогурт і турецький хліб
Долма схожа на українські голубці. Фарш із баранини загортають у виноградне листя. Страву їдять гарячою. Подають до неї ­густий грецький йогурт і турецький хліб

— Готувати долму — робота не з легких. Щоб отримати смачну страву, треба не менше 3 годин, — каже 42-річний Хакки Аксу, шеф-кухар столичного ресторану азербайджанської кухні "Кебаб Даш".

Долма — страва близькосхідної кухні, подібна до українських голубців. Але м'ясний фарш загортають не в капустяне, а у виноградне листя.

Потрібні молода баранина й курдюк — баранячий жир. Його має бути 15% ваги м'яса. На 1 кг — 100–150 г жиру.

— Можна взяти телятину, але долма буде суха, — пояснює Хакки Аксу. — Молода баранина — жирна, до неї не потрібно додавати олії.

М'ясо ріже великими шматками, кладе в миску. Кидає по 100 г кінзи й кропу, 50 г м'яти. По чайній ложці солі й червоного перцю. Перемелює все у м'ясорубці. Додає склянку сирого жасминового рису. Перемішує. Формує з фаршу ковбаски по 30 г. Викладає на внутрішню сторону виноградного листка й загортає, як го­лубці.

— Листя потрібне свіже й молоде. В Україні клімат не дозволяє цілий рік мати його, тому привозимо з Туреччини.

Бере каструлю з товстим дном. На спід кладе маленьку перевернуту тарілку.

— Це щоб долма не пристала до дна й не пригоріла. Викладаю її навколо тарілки. На перший ряд — другий і так далі. Бажано заповнити каструлю повністю.

Заливає водою, щоб трохи покривала долму. Ставить каструлю на найменший вогонь. Варить 3 год.

— Має мліти у казані, бо листя буде тверде й страва розвалиться. Щоб перевірити, чи готова, витягую одну й куштую, — каже.

Долму їдять гарячою. Подають до неї густий грецький йогурт і турецький хліб.

Гавурдагі поливають гранатовим соусом

— Традиційний салат гавурдагі смакуватиме тим, хто любить гостре, — каже Хакки Аксу.

Два помідори й половину червоної цибулини нарізує кубиками. Кладе у миску. Дрібно кришить кріп, кладе столову ложку в салат. Додає 1/4 ст. л. солі, по 0,5 ч. л. гострого червоного перцю й солодкої паприки. Наливає 1 ст. л. оливкової олії. Добре перемішує. Викладає в миску. Посипає 1 ст. л. подрібнених волоських горіхів. Поливає густим гранатовим соусом наршараб.

— Салат треба їсти одразу, як приготували, бо стече й буде несмачний, — пояснює Хакки Аксу.

Зараз ви читаєте новину «Долма мліє в казані три години». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути